Kılıçdaroğlu'ndan tuhaf açıklama: Dersim İsyanı'nı jandarmanın tecavüzü başlattı

Kılıçdaroğlu'ndan tuhaf açıklama: Dersim İsyanı'nı jandarmanın tecavüzü başlattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun söyleşilerinden oluşan "Öteki Kemal" adlı kitapta Kılıçdaroğlu'nun Dersim İsyanı ile ilgili tuhaf açıklamaları yer aldı. Kılıçdaroğlu, isyanı jandarmanın bir kadına tecavüz etmesinin ateşlediğini iddia etti.

Çocukluğunda her akşam bir araya gelindiğinde bir şekilde sohbet konusunun Dersim İsyanı’na geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Rahmetli babam, jandarmanın kadınlara sarkıntılık yaptığını anlatmıştı. Hatta isimler filan da var. Ben de babama, bunları bir ara yazmasını söylemiştim.Yazıp bana bırakmış ama o notların şimdi nerede olduğunu bilmiyorum. En son bu köprü (Pah Köprüsü) yakılmadan önceki zamanda, iki eşi olan bir muhtar var, küçük eşi çok güzel. Karakol komutanı, muhtarın bu eşine göz koyuyor.

Muhtarı karakola davet ediyorlar. Sonra adamı nezarete atarak, gidip kadına tecavüz ediyorlar. Kadın da ahırda kendini asıyor. Bu olayın ardından da oradaki insanlar bir araya gelip karakolu basıyor, askerleri öldürüyorlar.

Ondan sonra Dersim isyan etti diye olay büyüyor.Patlak vermesi bu. Yani jandarmanın baskısı aslında…Çünkü ondan önce Dersimli zaten silahlarının çoğunu Abdullah Alpdoğan zamanında teslim ediyor. Onu da rahmetli annemin babası, dedem anlatırdı. Zülfü dedem. Derdi ki: “Abdullah Alpdoğan gelirdi Nazımiye’ye, o kadar çok konuşur ki, dudaklarının iki tarafına beyaz köpük çarpardı. ‘Biz şunu yapacağız, okul açacağız, hayat şartlarınız değişecek…’” Herkes gitti silahlarını teslim etti. Daha sonra bu olay patlak veriyor ve başka bir sürecin içine giriliyor.”

ulusalkanal.com.tr

# kemal kılıçdaroğlu # dersim isyanı