Genelkurmay'da Kozmik Oda için suç duyurusu hazırlığı

Kozmik Oda kumpasıyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bülent Arınç'a suikast" bahenesiyle girilen Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramalarda soruşturmayla ilgili olmayan arşivlerin aranmak istendiği ifade edildi. TSK’ya ait bilgi ve belgeleri, kanunsuz bir şekilde yetkisiz kişilerin eline geçmesine sebebiyet verenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi

Genelkurmay'da Kozmik Oda için suç duyurusu hazırlığı

Kozmik Oda skandalında sır perdesi aralandı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kozmik Oda'ya girilmesine ve gizli bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmesine sebebiyet verenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. Açıklamada, olayın gelişimi kronolojik olarak sıralandı.

Açıklamaya göre, 25 Aralık 2009'da Ankara'daki Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda arama yapılmak istendi. Ancak TSK, aranmak istenen arşivin hakkında soruşturma yürütülen personel ile ilgili olmadığı için aramaya itiraz etti.

Bunun üzerine 27 Aralık 2009-20 Ocak 2010 tarihleri arasında Hâkim Kadir Kayan tarafından aranmasına itiraz edilen bölümlere girildi. TSK, hakimin yanına askeri personel görevlendirdi. Odadaki belgelere el konulmadı ancak belge ve dijital dökümanlar kayıt altına alındı. Yapılan tüm işlemler için de tutanak tutuldu.

Arama sonunda hakim, 22 adet yazılı belgeye el konulmasına ve hard disk imajlarının mühürlenerek savcılığın adli emanetine teslim edilmesine karar verdi. El konulmak istenen 7 evrak ise teslim edilmedi. O evraklar Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında muhafaza altına alındı.

Genelkurmay, hakimin el koyma kararına itiraz etti. İtiraz üzerine Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar gereği 22 adet evrak 11 Şubat 2010 tarihinde savcılığa teslim edildi ve soruşturma dosyasına girdi. El konulmak istenen hard disk imajı ise TSK tarafından belirlenen bir yerde muhafaza altına alındı.

Dosyaya giren belgelerin kopyası iki adet alındı. Birer nüsha Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığında saklandı. Diğer nüsha ise Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında, mühürlü ve çift kilitli yerlerde saklandı.

3 yıl sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılık imajların çözümlenmesi için mahkemeye başvurdu ve TMK 10. maddesiyle görevli hâkimlik, Genelkurmay'da muhafaza edilen kopyanın Cumhuriyet Savcılığına teslimine karar verdi.

Kopya 16 Mart 2013 tarihinde savcılığa verildi. Savcılığa verilen belgelerin incelemesi iki askerî personel huzurunda yapıldı.

ulusalkanal.com.tr

# tsk # kozmik oda # Mustafa Bilgili