Yargıtay'dan emsal asgari ücret kararı

Yargıtay, milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay, vasıflı bir işçinin büyükşehirlerde asgari ücretle çalıştırılamayacağına hükmetti. Kararda, işverenlerin ücret bordrosu oyununa da dikkat çekildi.

Yargıtay'dan emsal asgari ücret kararı

Yargıtay, milyonlarca özel sektör çalışanı yakından ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, vasıflı bir işçinin büyükşehirlerde asgari ücretle yaşamasının hayatın olağan akışına ters olduğuna hükmetti.

Bursa’da hukuk bürosunda avukat katibi olarak çalışan bir kişi, ücretlerinin ödenmediğini belirterek istifa etti. Ücret alacakları için İş Mahkemesi’ne başvuran katip, iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini belirterek, kıdem tazminatı ile yıllık izin ve ücret alacaklarını işverenden tahsilini istedi. İşveren avukat ise, katibin asgari ücretle çalıştığını belirterek, iddiaları yalanladı.

Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı her iki taraf da temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Daire, iş Mahkemesinin kararını işçi lehine bozdu. Kararda, davacı işçinin 14 yıllık kıdemi ve yaşadığı şehir dikkate alındığında asgari ücretle çalışmasının yaşamın olağan akışına uygun olmadığı vurgulandı.

Yargıtay’ın kararında, işverenlerin ücret bordrosu oyununa dikkat çekildi. Daha az vergi ve sigorta pirimi ödemek için zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gerçeği yansıtmayan rakamlar gösterildiği hatırlatıldı.

# bursa # vergi # yargıtay # mahkeme # dava # ücret # Asgari ücret # işçi # karar # kıdem tazminatı # yıllık izin # işveren # temyiz # emsal karar # yargıtay emsal karar # Yargıtay kararları # iş sözleşmesi # hukuk bürosu