Hani madende çocuk yoktu?

Madenlerde çocukların çalıştığı ortaya çıktı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın verilerine göre kömür linyit madenlerinde 2 bin 76 çocuk çalışıyor. 15 ila 19 yaşındaki bu çocuklar ayda sadece 226 lira kazanıyor.

Hani madende çocuk yoktu?

Madenlerdeki çocuk işçi gerçekliği ortaya çıktı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma VakfıSoma faciasıyla gündeme gelen madenlerdeki çocuk işçiliği araştırdı.

TÜİK verilerine dayanılarak yapılan araştırmaya göre kömür ve linyit madenlerinde çalışanların yüzde 4.2’si çocuk.

Araştırmayla birlikte madenlerde 2 bin 76 çocuğun çalıştığı ortaya çıktı. 15 ila 19 yaşındaki bu çocukların aylığı ise sadece 226 lira.

Aslında madenlerde 18 yaşın altındaki çocukların çalıştırılması yasak. Rapora göre, madenlere inmesi mümkün olmayan 15 yaşında 164, 16 yaşında 334, 17 yaşında 274 çocuk işçi var.

Raporda bir çarpıcı gerçek daha var. Madenlerdeki çocukların yüzde 85'i kayıtdışı çalışıyor,yani herhangi bir sosyal güvenceleri yok.

Sadece kömür ve linyit değil, taş ocakçılığı gibi diğer maden sektörlerine bakıldığında ise çocuk işçilerin sayısı artıyor. Tüm bu sektörlerde 15-19 yaş arasında çalışanların sayısı 5 bin 308 olarak görülüyor.

ulusalkanal.com.tr

# maden # çocuk # TÜİK # Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı # soma