Tunç Soyer'in skandalları: İskeleye Yunan mitolojisinden isim verildi

Tunç Soyer başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi bir skandala daha imza attı. Tadilata giren Pasaport İskelesi'nin yerine Yunan mitolojisindeki Agamemnon'un adı verilen yüzer iskele konuldu. Olaya AK Parti, MHP, Vatan Partisi ile yurttaşlardan tepki gelince Belediye'nin savunması ''Bu isim Tunç Soyer'den önce verilmiş'' oldu.

Tunç Soyer'in skandalları: İskeleye Yunan mitolojisinden isim verildi

İzmir'in tarihi noktalarından olan Pasaport İskelesi tadilata alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi deniz taşımacılığının devam etmesi için iskelenin yanına yüzer bir iskele getirdi. İşte o iskelenin adı İzmir'de büyük tartışmalara neden oldu.

Çünkü yüzer iskelenin adı Yunan mitoloji kahramanı ''Agamemnon''du. Yunan mitolojisine göre Sparta Kralı Menelaos'un büyük kardeşi olan Agamemnon, orduları Truva savaşına götüren kumandan olarak biliniyor.

Ayrıca Agememnon adı Çanakkale Savaşı'ndan İngiliz Donanması'na ait zırhlının da adıydı. Emperyalist devletler Çanakkale Deniz Savaşı'nda ilk ateşi de Agamemnon zırhlısında açmıştı.

Agamemnon zırhlısı itilaf devletlerinin dayattığı Mondros Ateşkes Sözleşmesi'nin 30 Ekim 1918’de imzalandığı gemi olarak da tarihte geçmişti.

VATAN PARTİSİ, MHP, AK PARTİ VE YURTTAŞLARDAN TEPKİ

İzmir'de AK Parti, MHP, Vatan Partisi ve yurttaşlar belediyeyi tepki yağmuruna tuttu. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Tunç Soyer'i eleştirdi. ''Kurtuluşun şehri İzmir'in sabrını zorluyorlar'' dedi. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de Soyer’i hedef aldı, ''Türk'ün sabrını zorlama'' dedi.

Vatan Partisi ise Tunç Soyer'e İzmir'in vatansever bir kent olduğunu hatırlattı. İl başkanlığı adına yapılan açıklamada ''İzmir'in tarihine şanlı harflerle yazılmış onurumuz olan kahramanlarımız dururken, bir Yunan ''kahramanı''nın iskeleye adının verilmesi ancak, İzmir'li olamamış bir başkanın kompleksi olarak açıklanabilir. Sayın Tunç Soyer'e yönetmeye çalıştığı şehrin Türkiye'nin bir şehri ve Kurtuluş Savaşımızın son noktasının konulup düşmanın denize döküldüğü İzmir olduğunu hatırlatıyoruz!'' denildi.

Yoğun tepkiler üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesinden açıklama yapıldı. Açıklamada yüzer iskeleye Tunç Soyer'den önce Agememnon adının verildiği ve İzmir Valiliği'ne bağlı bir kaplıcanın adının da Agememnon olduğu belirtilerek savunma yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer göreve başladığı günden bu yana skandallara imza atıyor. Soyer, ilk iş olarak Kadifekale Pazarı'nın adını Yunan mitolojisinden esinlenerek PAGOS Pazarı olarak değiştirdi. Kürtçe belediye hizmeti verilmesini savunan Tunç Soyer, İzmir'in Kurtuluş Günü olan 9 Eylül'e karşılık gelecek şekilde 3 Mayıs'ı İzmirliler günü ilan etmişti. PKK'nın hendeklere gömüldüğü günden bu yana bölücü örgütün siyasal organı olan HDP ile dayanışma içinde olan Tunç Soyer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de Kıbrıslılara bırakılmasını savunmuştu. CHP'li Tunç Soyer İzmir bayrağı ve İzmir Parası çalışmalarıyla da bölücülük yapmakla itham edilmişti.

# izmir # Tunç Soyer # Yunan # skandal