Mini istihdam teklifi Meclis'te görüşülüyor: Türk-İş Plan ve Bütçe Komisyonu'na görüşlerini sundu

Hükümetin Meclis’e sunduğu istihdam paketine ilişkin Türk-İş, Plan ve Bütçe Komisyonu’na önerilerini gönderdi. Kısa çalışma ödeneğinin uzun vadeye yayılmasının işçinin gelir kaybına neden olacağı vurgulandı. Emek cephesi, kısa çalışmaya son veren işverenlere 3 ay prim desteğinin işsizlik fonundan verilmesini de olumsuz karşıladı.

Mini istihdam teklifi Meclis'te görüşülüyor: Türk-İş Plan ve Bütçe Komisyonu'na görüşlerini sundu

Meclis’teki kanun teklifinin işçi için sakıncalı maddelerine dikkat çekildi, öneriler sunuldu.

Ak Parti’nin istihdamla ilgili Meclis’e sunduğu kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması, işverene büyük prim desteğinin öngörüldüğü teklife ilişkin işçi tarafı komisyona bir metin gönderdi.

Türk-İş’in önerilerinin yer aldığı metinde kısa çalışma ödeneğinin sektörel olarak uzatılmasına ilişkin madde ele alındı. Konfederasyon, işverenler için faydalı olan bu ödemelerin işçiler için aynı anlamı ifade etmediğine dikkat çekti.

Kısa çalışmanın devam etmesinin işçinin gelir kaybına yol açacağını vurguladı. Öneri olarak da kısa çalışma tutarının en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiği belirtildi.

Konfederasyon, tam zamanlı çalışmaya geçen işverene 3 ay asgari ücret üzerinden prim desteği verilmesini de değerlendirdi. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde 1 Haziran ve 1 Ağustos tarihlerinde işçi ve işveren sigorta payının ödenmeyeceğini aktardı. Bu maddenin de sakıncası olduğu belirtildi.

Teklifte işverenin 3 aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi ücretsiz izine çıkarması hakkında da görüş bildirildi. Bu durumda işçinin sözleşmesini haklı nedenle fesh etmesinin engellendiği kaydedildi. Konfederasyon maddenin işçi aleyhine olduğunu söyledi. Ayrıca ücretsiz izinde nakdi yardım miktarının artırılması talep edildi.

Türk-İş Soma katliamının ardından işten çıkarılan emekçilerin kıdem tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmesini ise olumlu karşıladı.

İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu süresinin ertelenmesini ise eleştirdi konfederasyon. “İşverenler bir maliyet unsuru olarak görmekte, devlette çözümü kanun maddesinin yürürlüğünü ötelemekte aramaktadır” dedi. Erteleme halinde iş güvenliği için belirli koşullar getirilmesi istendi.

ulusal.com.tr

# türk iş