Independent: Türkiye ABD'nin sabrını taşırdı

İngiliz gazeteci Patrick Cockburn, Independent gazetesinde kaleme aldığı makalesinde Türkiye’nin IŞİD ve Ayn el Arap konusundaki tutumunun ABD’yi kızdırdığını ve bu yüzden PKK’ya tavrının değiştiğini savundu

Independent: Türkiye ABD'nin sabrını taşırdı

İngiliz gazeteci Patrick Cockburn, Independent gazetesinde kaleme aldığı makalesinde Türkiye’nin IŞİD ve Ayn el Arap konusundaki tutumunun ABD’yi kızdırdığını ve bu yüzden PKK’ya tavrının değiştiğini savundu

Independent gazetesinde dün gazeteci Patrick Cockburn imzasıyla “Kürtler Kobani’yi kurtarabilir mi?” başlıklı bir yazı yayımlandı. Cockburn, Washington’ın Türkiye’nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Ayn el Arap’taki (Kobani) Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti.

ABD’nin PKK konuşunda köklü değişikliklere girdiğini belirten Cockburn, “Türkiye Kobani’de savaşan Iraklı Kürt savaşçıların güçlendirilmesine izin verdi ve ABD uçakları yukarıdan şehrin savunulması için askeri mühimmat attı. Türkiye’nin terörist olarak adlandırdığı Kürt savaşçılarla direk bir ilişki kurması ABD politikalarında radikal değişiklikler olduğuna işaret ediyor” ifadesini kullandı.

‘ABD TÜRKİYE’DEN İZİN ALMADI’

Türkiye ve ABD’nin Ayn el Arap (Kobani) konusunda ayrı düştüklerini vurgulayan Gazeteci Patrick Cockburn şöyle yazdı: “Diplomatik dile rağmen, Türkiye’nin IŞİD’i yok etmek için kurulmuş bir koalisyonun parçası olarak Kobani’yi korumak için hızlıca önlem almaması ABD’nin sabrını tüketti.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Kobani’deki savaşçıların mühimmatının azaldığını belirtmiş ve Kobani’nin yeni bir desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etmişti.

Türkiye, Kürt savaşçılara Kobani’ye destek için izin vereceğini açıkladı. Böylece üç tarafı IŞİD tarafından çevrilmiş ilçedeki kuşatmayı kıracaktı. Fakat ABD’nin önerisinden sonra Türkiye’nin duruşu değişti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılından beri kendi hakları için savaşan ve şimdi de IŞİD ile savaşan PKK’nın PYD’den farkı olmadığını söyledi. Başkan Obama cumartesi günü ABD’nin Kobani’ye yönelik yardım planları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı fakat Türkiye’nin iznini almaya çalışmadı ve ABD uçakları Türkiye üzerinden geçmedi.”

“Türk hükümeti için politik olarak Irak Kürt peşmergelerinin Kobani’ye geçişini sağlamak, PKK’nın güvenli geçişine izin vermekten daha kolaydır. Çünkü Türkiye’nin Kürt bölgesel yönetimiyle ilişkisi iyidir. Birçok kişinin Kobani’yi direnişin merkezi, bir anlamda da Stalingrad olarak gördükleri için Kobani’nin savunulmasında rolünün olması Kürt Bölgesel Yönetiminin işine de gelmektedir.”

‘ESAD ISRARI TÜRKİYE’YE KAYBETTİRİR’

AKP yönetiminin ‘Esad devrilmeli’ ısrarına da değinen Gazeteci Cockburn, Esad’ın devrilmemesi ile AKP iktidarının yıkılması arasındaki denkleme işaret ederek, “Türkiye ise hâlâ Suriyeli muhaliflere kuvvet ve uçuşa yasak bölge oluşturarak Beşar Esad yönetimini devirme konusunda ısrar ediyor.

Bu oluşturulan kuvvet hem IŞİD’e hem de Şam hükümetine karşı savaşacak. Türkiye, ABD’den Esad yönetiminin devrilmesi konusunda bir garanti almadıkça, Suriye krizinin son aşamasında kaybeden Türkiye olacaktır” diye yazdı.

Aydınlık

# türkiye # pkk # abd # Kürt # ışid # Independent # ayn el arab