Suriyeli Pilot Albay Muhammed Sufhan Suriyeli yetkililere teslim edildi

Dün tahliye olan Suriyeli Pilot Albay Muhammed Sufhan, Hatay Yayladağı Sınır Kapısı'nda Türk yetkililer tarafından Suriyeli yetkililere teslim edildi

Ulusal Kanal'da Umut Tezerer'in sunduğu Gün Ortası programına katılan Suriyeli pilot Albay Muhammed Sufhan'ın avukatı Anıl Cevahir Can, pilot Sufhan'ın Türk yetkililer tarafından Suriyeli yetkililere teslim edildiğini söyledi.

Can, "Ülkemiz televizyonlarında da ilk siz bunu haber yapıyorsunuz. Az önce aileden aradılar. Oğlu Mustafa aradı. Teslim edildiğini, onların arandığını söyledi" ifadelerini kullandı.

Tezerer'in sunduğu Gün Ortası programına pilotun teslim edildiği haberi öncesi katılan Avukat Can şunları söyledi:

Müvekkilimiz askeri tesisleri tahribe teşebbüs suçlamasından tutuklandı. Yalnız şöyle bir husus var. Müvekkilim havalanmadan önce Suriye Hava Kuvvetleri tarafından Türk sınırlarını ihlal etmemesi konusunda uyarılmış. Çünkü biliyorsunuz daha önce talihsiz olaylar yaşandı. Bizim de uçağımız düşürüldü. Bu konuda uyarılmış zaten kendisi. İdlib'e doğru havalandı. Yalnız havalandığı gün, hava koşulları son derece kötü. Hava koşullarının kötü olmasından dolayısıyla bir aksilik yaşıyor. Bu aksiliği yaşadıktan sonra uçak vuruluyor. Tabi vurulduktan sonra kokpitte duman olduğunu fark ediyor. Ve o an anlıyor vurulduğunu. O sırada uçaktaki aksanlar da bozuluyor tabi haliyle. Bu sırada bir daha fark ediyor. Bulunduğu noktayı da bilmediği için aşağıda da sivillerin veya yerleşim yerlerinin olabileceğini düşünerek, rotayı çeviriyor ve atlıyor uçaktan. Atladıktan sonra jandarma ekipleri tarafından bulunuyor pilot. Hastanede tedavi olduktan sonra Hatay Kapalı cezaevine naklediliyor, tutuklanıp. Tabi güvenlik gerekçesiyle Hatay cezaevinden de Adana cezaevine nakledilmesi söz konusu oldu. Belli bir süre sonra iddianame ulaştı elimize. Yalnız iddianamede var olan suçları biz tabi ki haliyle kabul etmedik sonuçta bu pilot albay rütbesinde ve deneyimli pilot. Vatanını savunuyoruz sonuçta Amerikan emperyalizmine, İsrail siyonizmine ve bunları devşirdiği tekfirci teröristlere karşı. Türkiye sınırını ihlal etme gibi bir durum kesinlikle öngörülemedi. Daha doğrusu uçağın vurulduğu nokta İdlib kırsalı ve orası zaten Suriye toprakları. Vurulduktan sonra rotayı şaşırdığı için ülkemize giriş yapmak zorunda kaldı. Kasıtlı bir sınır ihlali yok. Askeri tesislerimizi tahribe etmeye teşebbüs gibi bir suçlamayı zaten kabul etmiyoruz. Sonuçta uçakta genellikle bir keşif uçağı. Pilotun iyi niyetli olduğuna inanıyoruz ona göre zaten savunmasını da yaptı.

Tutuklu kaldığı süreç boyunca ailesi, benim üzerinden iletişime geçti. Ailesiyle kontak kurulamadı bir şekilde. Çünkü diplomatik süreç o sırada çok uzun sürdüğü için zaten o süreç bitimine yakın zaten duruşması oldu kendisinin. Tedavisi süreci Antakya'da araştırma hastanesinde oldu. Tedavi süreci bittiken sonra cezaevine nakledildi. Bir tek sağlık açısından değil psikolojik olarak zor bir süreçti. Ülkemizi dost olarak bir kişi kendisi. Zor anlar oldu. Bazen kendisinin duygusal anları oldu. Tahliye ile sonuçlanması ülkemiz açısında Suriye açısından dost iki ülke açısından ben olumlu şeylere fırsat olması kanaatindeyim. Yani yıkılan dostluk köprülerinin yeniden inşa edilmesi kanaatindeyiz. Hem ülke insanı olarak hem bölge insanı olarak.

Duruşması 25 Ekim'e ertelendi. Tabi tutuksuz yargılanması ailesiyle iletişimi önünde bir engel değil. İade olma ihtimali söz konusu. İadeyle ilgili bu süreçte ben beyanda bulunmak istemiyorum. Çünkü müvekkilimin sağlığı, hayatı daha açısından.

Avukat Anıl Can Suriyeli pilotun teslim edildiğine yönelik haberi verirken şu ifadeleri kullandı:

Ülkemiz televizyonlarında da ilk siz bunu haber yapıyorsunuz. Az önce aileden aradılar. Oğlu Mustafa aradı. Teslim edildiğini, onların arandığını söyledi. Aile olarak çok mutlulular. Tekrar ben şunu ifade etmek istiyorum. Umarım bu gelişme her iki ülke gerek ülkemiz gerek suriye için önümüzdeki günlerce barış şarkılarını sebebiyet verir. Bu bilgiyi aktarmak istiyorum.

Söz konusu Yayladığı sınır kapısından giriş sağlandı. Ülkemiz yetkilileri ile Suriye yetkilileri uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, pilotu teslim etti.

ulusal.com.tr

# suriye # hatay # tahliye