Merkel: Dünyada ekonomik ağırlıklar değişti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Avrupa Turu devam ediyor. Çinli ve Fransız heyetlerin görüşmeleri sonucunda pek çok işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Çin Fransa'dan 300 adet Airbus yolcu uçağı satın aldı. İki ülke arasındaki görüşmelerin Alman Şansölye Merkel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in katılımı ile 4'lü Çin-AB ilişkilerinin konuşulduğu zirve gerçekleşti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'Ekonomik ağırlıkların da sürekli değiştiği dünyada çok dinamik gelişmeler görüyoruz. Bu yüzden büyük değişikliklerin olduğu dönemde her zaman bir denge bulunması lazım' dedi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Turu kapsamında temaslarına devam ediyor.

Monako ziyaretinin ardından pazartesi Fransa'nın Nice kentine geçen Şi Cinping başkanlığındaki Çin heyeti, başkent Paris'e geçti.

Çin Devlet Başkanı ve eşi Peng Liyuan Paris'in simgelerinden Zafer Takı'nı ziyaret ettiler. Şi ve Macron burada İsimsiz Asker Anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Liderler ardından cumhurbaşkanlığı sarayına geçtiler. Champs Elysee Sarayı'nda yuvarlak masa toplantısı yapan heyetler nükleer enerji, ulaşım, havacılık gibi farklı konularda işbirliği anlaşmalarına imza attı.

Çin, Fransız Airbus'tan 290 adet "A320" ve 10 adet "A350" tipi uçak sipariş etti. Siparişin tutarının 30 milyar Dolar olduğu bildirildi. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çin Devlet Başkanı Şi, bu yılın ilk yurt dışı ziyaretini Avrupa'ya gerçekleştirdiğini ve Fransa'nın önemli bir ülke olduğunu belirtti. Şi, "Avrupa, Çin'in önemli ortaklarından biridir. Çin, Avrupa ile ilişkilerine önem veriyor. Uluslararası durum değişirse bile Çin, her zaman Avrupa'nın gelişmesini ve bütünlüğünü destekleyecek" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Fransa ve Çin'in dünyada egemenliklere saygı göstererek düzeni ve iş birliklerini belirleme konusunda sorumluluklarının olduğunu söyledi. Salı günü ise Paris önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı.

Küresel Yönetişim Zirvesi; Çin Devlet Başkanı Şi, Alman Şansölye Merkel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker (Janklod Yunker)'in katılımı ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantıda Çin ve AB arası ilişkiler masaya yatırıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi, dünyanın birçok sorunla karşılaştığını ve belirsizlik içinde olduğunu söyledi. Şi, "Yeni İpek Yolu projesi, dünya ekonomisinin işleyişine, çok kutupluluğa ve çok sesliliğe katkıda bulunacak. Fransa ve dünyanın birçok ülkesini bu projede görmek isteriz" dedi.

Fransa Cumhurbakanı Macron ise "dünyanın düzeni ve çok taraflılığını devam ettirmek için Çin ile Avrupa arasındaki ilişkiler vazgeçilmez bir hale geldi" şeklinde konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Çin ve AB'nin beraber çalışmasının olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağına dikkat çekti. Juncker, "Çin'le rakip olmakla birlikte stratejik ortak konumundayız. Savunmamız gereken çıkarlarımız olduğu gibi rekabet ettiğimiz alanlar da var" dedi.

DİNAMİK GELİŞMELER

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, bugünkü görüşmede AB ile Çin arasındaki ilişkilerin de ele alındığını ifade etti. Merkel, ekonomikağırlıkların da sürekli değiştiği dünyada çok dinamik gelişmeler gördüklerini, bu yüzden büyük değişikliklerin olduğu dönemde her zaman bir dengenin bulunması gerektiğini söyledi.

AB'nin çok taraflı bir proje olduğunu ve çok taraflılık sisteminde iyi ikili ilişkilerin önem taşıdığını belirten Merkel, “Ağırlıkların, ekonomik ağırlıkların da sürekli değiştiği dünyada çok dinamik gelişmeler görüyoruz. Bu yüzden büyük değişikliklerin olduğu dönemde her zaman bir dengenin bulunması lazım” dedi.

Burada yanlış anlamaya yol açmamak için "stratejik ortaklık" ve "stratejik rekabet" konularını tanımladıklarına işaret eden Merkel, "stratejik rekabetin" de olumlu bir çağrışımı olduğuna inandığını çünkü herkesin bu yarışta becerilerini ortaya koyması için çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.

AB-ÇİN ZİRVESİ YAPILACAK

Merkel, 8 Nisan'da AB-Çin Zirvesi'nin yapılacağını dile getirerek bunun yanında Almanya'nın AB dönem başkanlığını üstleneceği 2020'nin eylül ayında da tüm AB ülkelerinin ve Çin'in davet edileceği bir zirvenin düzenleneceğini, Çin tarafının da bunu olumlu karşıladığını anlattı.

Zirveye kadar herkesin ev ödevlerini yapacağını ümit ettiğini ifade eden Merkel, çok önemi bir proje olan İpek Yolu projesinde Avrupalıların da aktif rol oynamak istediklerini belirtti.

Merkel, İkinci Dünya Savaşı'nın insanlığa sonsuz bir acı yaşattığını belirterek tarihten ders çıkartılarak dünyada bugünkü çok taraflılık sisteminin kurulduğunun altını çizdi.

Söz konusu sistemin bugün değişen koşullara uyarlanması için hazır olmak gerektiğini vurgulayan Merkel, burada masada oturan herkesin bu sistemin gelişmesine katkıda bulunmak istediğini düşündüğünü söyledi. Merkel, bunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde reform yapılması, Uluslararası Para Fonunun geliştirilmesi, Dünya Ticaret Örgütünde reform yapılması, Dünya Bankasının yeni gelişmelere cevap verecek duruma getirilmesi, İklim Anlaşması'nın hayata geçirilmesi gibi konuları kapsadığını anlattı.

Çok taraflı iş birliğinde herkesin kazanacağına inanılması gerektiğini anlatan Merkel, "Bunun için mücadele etmeye değer. Güvene ihtiyaç var. Herkes diğerinin çıkarını da düşünmesi lazım." şeklinde konuştu.

ABD ile Çin arasındaki ticari alandaki görüşmeleri Avrupalılar olarak yakından izlediklerini vurgulayan Merkel, "Almanya tarafı olarak şunu söyleyebilirim, bu ticari görüşmeler duraksarsa bunu Almanya ekonomisinde hissederiz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Çin'in Afrika'da yaptığı çalışmalardan Avrupalıların da bir şeyler öğrenebileceğini kaydetti.

# çin # almanya # fransa # dünya # Macron # Merkel # ekonomik # cinping