Abdullah Gül kanunu onayladı

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için soruşturma iznini Başbakan'ın iznine bağlayan Askerlik Kanunu Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Kanunla birlikte kuvvet komutanlarının görev süreleri de uzatılabilecek.

Abdullah Gül kanunu onayladı

Yeni Askerlik Kanunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onayladı.

Kanunla birlikte Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının görev suçlarında soruşturma izni, Başbakan onayına bağlandı. Başbakan'ın onayı olmazsa soruşturma ve inceleme yapılamayacak.

Jandarma Genel Komutanıyla ilgili soruşturma iznini de İçişleri Bakanı verecek. Komutanlar hakkındaki isimsiz, imzasız, adressiz yapılan, delil gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. Komutanlar hakkında dava açılmasına gerek görülürse, yargılamayı "Yüce Divan" sıfatıyla Anayasa Mahkemesi yapacak.

Kuvvet komutanlarının görev süreleri ise yaş haddine kadar uzatılabilecek. Orgeneral Necdet Özel ise yaş haddi 67 olan Genelkurmay Başkanlığı görevinde, hükümetin istemesi durumunda, 2017 yılına kadar görevde kalabilecek.

Albaylar, general ve amirallerin bir üst rütbeye terfileri üçlü kararname ile yapılacak. Astsubaylıktan subaylığa uygunluk işleminde üçlü kararname esası kaldırılacak. Bu işlem, bakan onayıyla yapılacak. Kanula birlikte askerlik yaşı da 20'den 21'e yükseldi.

ulusalkanal.com.tr

# abdullah gül # erdoğan # askerlik kanunu