Tahin ve helvaya ramazan ilgisi

İİftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden tahin ve helvaya olan talep, sıcak havalara rağmen önemli oranda arttı.

Tahin ve helvaya ramazan ilgisi

Tahin satışlarını ikiye katlayan, helva satışlarında ise yüzde 50 artış kaydeden helvacılar, ramazan ayındaki talep artışına sıcak havaların bile engel olamadığını, ürünlerin imalatını yetiştirmekte güçlük çektiklerini belirtti.

Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde 81 yıldır helva imalatı yapan ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Fatih Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Hafız Helvacı'nın Rumeli'den gelip Bursa'nın Yenişehir ilçesine yerleştiğini ve 1935 yılında bu mesleğe başladığını anlattı.

61 yaşındaki Helvacı, dede mesleğini sürdürdüğünü, çocuklarıyla tahin, helva ve pekmez ürettiklerini belirterek, ramazan ayı dolayısıyla özellikle tahin ve helvaya yoğun ilgi olduğunu vurguladı.

Ramazanda tüketilen tahin, pekmez ve helvanın çok büyük yararının olduğuna inandıklarını söyleyen Helvacı, "Buna vatandaşlar da fazlasıyla inanıyor. Bu nedenle ramazan ayında bu ürünler daha çok tüketilmekte. Tahinin içinde bulunan E, D, C vitaminleri protein değerini yükselterek insanların ramazanda uzun süre acıkmamalarını sağlıyor. Biz de bu nedenle ramazanda bunları daha çok satıyoruz. Ramazanlarda nasıl fırınlarda pide kuyruğu oluyorsa bizde de helva tahin pekmez talebi çok yüksek seviyede. Demek ki bu ürünler ramazanda insanlara çok faydalı. Ramazandan önce üretimimiz yüzde 50 düşüktü şu anda yüksek. Şimdi daha fazla üretiyoruz ve satıyoruz. İnsanların taleplerini karşılamaya gayret ediyoruz. Gerek imalat satış yerinde gerekse de diğer şubemizde ürünleri yetiştiremiyoruz." diye konuştu.

"Sıcak havalar hiç umurlarında değil"

Helvacı, ramazan ayında havaların sıcak olmasının satışlara olumsuz etki yapmadığını belirterek, "Ramazan gelmeden önce günde satmış olduğumuz 1-1,5 ton tahin, ramazan ayında bunun iki katına çıktı. Helvada ise 300 kilo üretim yapıyorduk şimdi ise bu yüzde 50 arttı. Bundan da şu anlaşılıyor, demek ki insanlar bu ürünü fazlasıyla tercih ediyorlar. Sıcak havalar hiç umurlarında değil yeter ki o vitamini, proteini ve şekeri alsınlar." ifadelerini kullandı.

Çevre illerden de yoğun sipariş aldıklarına işaret eden Helvacı, İstanbul, Eskişehir, İzmit ve Ankara gibi illerden gelen siparişleri kargoyla gönderdiklerini söyledi.

Susamın tahin, tahinin helva olma süreci

Helvacı, susamın tahine, tahinin de helvaya dönüştüğü yolculuğu şöyle anlattı:

"Susamları bir gece suda bekletiyoruz. Sabahleyin suyunu salıp kuruttuktan sonra kabuklarını ayırıyoruz. Sonra salamuradan geçiriyoruz. Bu işlemden sonra susamı güzelce 5-6 suda yıkıyor ve suyunu süzdükten sonra fırına atıyoruz. Yaklaşık 2-3 saat pişen tahinlik susamı, fırından kıvama geldikten sonra çıkartıyor ve kurutmaya alıyoruz. Kurutulan susamları tekrar elekten geçirerek değirmene intikal ettiriyoruz. Taş değirmende sıkılan susam tahin olarak akıp, meydana geliyor.

Helva yapımında da çok kaliteli tahin kullanıyoruz. Yüzde 100 şeker kullanıyoruz. Asla ve asla glikoz, fruktoz ve diğer katkı ürünlerini kullanmıyoruz. Şeker kaynatılıp ağda kıvamı şekline geldikten sonra yaklaşık 1 saat döner dolapta kaynamaya bırakıyoruz. Sonra da kazanda tahin ve şekeri karıştırıyoruz. Şeker kazanda tahinle buluştuktan sonra yarım saat yoğuruyoruz. O süre üçerinde de helva meydana geliyor."

AA

# bursa # osmangazi # ramazan ayı # tahin # helva