Facia ile ilgili İstanbul Barosu'ndan açıklama

Mecidiyeköy'de 10 işçinin canına mal olan facia ile ilgili İstanbul Barosu'ndan açıklama yapıldı. Baronun açıklamasında, facianın iş kazası olarak tanımlanamayacağı vurgulandı. Faciada sorumlunun, "yaşam hakkını koruma görevini yerine getirmeyen hükümet" olduğu belirtildi.

Facia ile ilgili İstanbul Barosu'ndan açıklama

İstanbul Barosu, 10 kişinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy'deki asansör faciasının sorumlusunun hükümet olduğunu vurguladı.

Baro'dan konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada facianın iş kazası olmadığını belirtildi. Bakanlıklarca belirlenmesine rağmen ihmallere göz yumulduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada "Yasal düzenlemelerin yetersizliği, denetimsizlik sonucu oluşan faciaların ise iş kazası olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Çalışma Bakanlığı müfettişleri olayın yaşandığı inşaatı kontrol etmişler, birçok eksik bulmuşlar ancak bakanlık sadece yapı sahibine 5 bin 600.- TL para cezası vermekle yetinmiştir." denildi.

Açılan onca dava ve iptal kararına rağmen inşaatın "kamu yararı var" denilerek devam ettirildiği belirtilen açıklamada şöy"Ulusal yasalarımız, işçi sağlığını korumada yetersiz olsa da, AİHM işçi sağlığı ve iş güvenliğini açıkça yaşam hakkının kapsamı içinde değerlendirmektedir. İş güvenliği, işçi sağlığı ve iş kazaları gibi konularda özel kişilerden kaynaklansa dahi yaşam hakkı sorumluluğunun Devlete ait olduğunu belirlemiştir." denildi.

ulusalkanal.com.tr

# facia # istanbul barosu # mecidiyeköy