Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos ABD'ye gitti: Biden ile görüştü

Fener Rum Kilisesi Papazı skandal ziyaretlerine yenisini ekledi. Fatih Kaymakamlığı'na bağlı olan Bartholomeos,sözde resmi temaslar için ABD'ye gitti. ABD Başkanı ile görüşen Fener Kilisesi Papazı, yasa dışı olan ekümenik iddiasını sürdürdü.

Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos ABD'ye gitti: Biden ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Fener Rum KilisesiPapazı Bartholomeos ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı yapıldı.

Öte yanda, Deniz Berktay, Joe Biden göreve geldiği zaman onu ilk tebrik edenlerden biri Bartolomous olduğunu hatırlattı. Joe Biden konuşmasında şunları söylemişti:

- Hür dünya adına sizi tebrik ediyorum.

2009'dan sonra ilk kez ABD'ye ziyaret gerçekleştiren Fener Rum Patriği, Washington'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de bir araya geldi.

Bartholomeos, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Ekümenik Taht'a ve korumaya çalıştığımız değerlerine verdiği daimi destek için Amerikan yönetimine minnettarız." İfadelerini kullandı.

Görüşme sonrası açıklama ise ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price’tan geldi. Price, "Bakan Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının Biden yönetimi için bir öncelik olmaya devam ettiğini yineledi." Dedi.

ABD ile skandal görüşmelere imza atan Fener Kilisesi papazını Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan da kahvaltıda ağırladı.

Rahatsızlığı gerekçesiyle geceyi Washington'daki bir hastanede geçiren Bartholomeos, temasları öncesinde Mercan'ın, onuruna verdiği kahvaltıya katıldı.

Rusya - Batı Çatışmasında Fener Rum Patrikhanesi kitabının yazarı gazeteci Deniz Berktay, Bartholomeos’un ABD temaslarını değerlendirdi. Berktay, Biden yönetiminin, Fener Rum Kilisesinin, ABD’nin Türkiye’yi kuşatma planındaki önemli araçlarından biri olduğu söyledi.

Deniz Berktay şunları söyledi:

- Biden yönetimi trump'a göre Fener Kilisesine destek konusunda daha radikal bir tutum sergiliyor.Biden özellikle bu coğrafyada Amerika'nın etkisini arttırmaya çalışıyor. Bu beraberinde Türkiye'ye yönelik baskıların artmasına neden oluyor. Fener Kilisesi'nin Türkiye'ye uyguladığu bu dayatma da genel baskı ve dayatmaların bir parçası.

Berktay, ABD’nin sık sık gündeme getirdiği Ekümeniklik statüsü ve Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili tehlikelere dikkat çekti.

- Ruhban Okulu bütün Ortodoks dünyasından, hesaplar planlar o yönde, rahip adaylarının eğitim gördüğü bir kurum haline gelecek. bu da Fener Kilisesi'nin diğer Ortodoks kiliseleri üzerindeki hakimiyetini pekiştirecek. Fener papazı İstanbul’daki Rus Ordotoks cemaitinin başıdır, lozandan beri bizim tutumumuz bu yönde..ama ekümeniklik kabul edilirse patriğin Türk Vatandaşı olma şartı da kaldırılacak. İstanbul’un göbeğinde Türkiye’nin hiç bir şekilde müdahale edemediği bir yapı ortaya çıkacak. Kilisenin tutumuna bakacak olursak çevre ülkelerdeki siyasi süreçlere de müdühale ettiğini görüyuruz. bu hem Türkiye’de devlet içinde devlet oluşumuna neden olur hem de Ortodoks ülkelerle ilişkilerini bozar.

# abd # Biden # washington # joe biden # Beyaz Saray # Bartholomeos # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # Fener Rum Kilisesi # Fener Rum Kilisesi Papazı # Bartholomeos ABD ziyareti # papaz # ekümenlik # heybeliada ruhban okulu # ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price # Deniz Berktay