Altın Koza'nın finalistleri açıklandı

Adana, bu yıl 25'inci Altın Koza Film Festivaline hazırlanıyor. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ulusal film yarışmasının kaldırılmasının ardından, Altın Koza'nın Türk sinemasındaki önemi ve ağırlığı daha da arttı.

Adana Altın Koza Film Festivali'nin finalistleri ve jürisi belli oldu. 22 Eylül'de başlayacak olan festival bu yıl 25 yaşına girecek. 25. yıl nedeniyle bu yıl hazırlıklar çok daha kapsamlı. Sinemaseverleri bu yıl büyük bir sinema şöleni bbekliyor.

Türk sinemasının 25 yılına damga vurdu Altın Koza ödülleri. Türk sinemasının devleri bu ödüllerle tanındı, kariyer yaptı. Geçen yıl Antalya Altın Portakal Film festivalinde ulusal yarışmanın kaldırılması, 25'inci yılında Altın Koza'yı Türk sineması için daha da önemli ve değerli kılıyor.

Türk sinemasının uzun süredir heyecanla beklediği festivalin finalistleri ve seçici kurulları İstanbul'daki toplantıda ilk kez açıklandı. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün yanısıra, Adana Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Halil Avşar, Adana Film Festivali Danışma Kurulu Üyesi Gülsen Tuncer, jüri üyeleri ve sinema dünyasından çok sayıda ünlü isim de katıldı. Adana Film Festivali Direktörü İsmail Dikilitaş, festival hakkında bilgiler verdi.

Festivalin açılışı, 70'inci Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül alan ve Oscar yarışının favorisi BlacKkKlansman (Karanlıkla Karşı Karşıya) filmi ile yapılacak.

Altın Koza'nın 25 yaşına girmesi nedeniyle bu yıl 25'inci yıla özel ödüller verilecek, etkinlikler düzenlenecek. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

Bu yıl Türk sinemasına destek amacıyla, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'ndaki film sayısı 15'e, toplam ödül miktarı ise 900 Bin Lira'ya çıkarıldı. Yarışan filmlerin pek çoğu Türkiye prömiyerini ilk kez bu festivalde yapacak.

Bu yıl Altın Koza Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yönetmen Şerif Gören’e, Onur Ödülleri ise Türk Sineması’nın efsane isimleri Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan’a veriliyor.

Festivalde Adana ile dünya arasında kültür ve sanat köprüleri kuruluyor. Uluslararası yarışma kategorilerinde Şili’den Finlandiya'ya, İran'dan Çin'e, ABD'den Belçikaya, bir çok kıtadan 110 ülkenin filmleri finale kaldı. Altın Koza'da bu yıl Cannes Film Festivali ve Hollanda Kırmızı Lale Film Festivali ile işbirliği yapılıyor. Bu yıl Vizyon Sahibi Yönetmen ödülü ise yeni milenyumda Rus sinemasından çıkan en önemli yönetmenlerden Aleksey Fedorchenko'yo veriliyor.

Ayrıca festivalin 25'inci yılı nedeniyle, Aralarında Yılmaz Güney, Metin Erksan ve Ömer Lütfi Akad filmlerinin de bulunduğu 26 ödüllü film sinemaseverlerle buluşacak. Adanalı sinemaseverler, Türk ve Dünya sinemasının en seçkin örnekleriyle dopdolu bir hafta geçirecekler. Söyleşiler, sergiler, konserler, dünya festivallerinin taze filmleri, ulusal belgeseller, ustaların gözünden, akdenizin ötesi, vizyon sahibi yönetmen, yunan yeni dalgası, ücra köşeler, restore edilmiş filmler, gezici mahalle gösterimleri, Huzurevi ve engellilere özel gösterimler, festivalin bu yılki iddialı etkinlikleri arasında.

ulusal.com.tr

# altın koza