ABD-Fransa krizi büyüyor: Beyaz Saray'dan Paris yönetimine AUKUS Projesi yanıtı

ABD-Fransa ilişkileri gerildi. Avustralya ile yapılan anlaşmasına Paris yönetimi tepki gösterince Washington'dan açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa’yı ''hayati ortak'' olarak nitelendirdi. Fransa'dan gelen tepkilere ise Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yanıt verdi. Psaki ''Paris yönetimi anlaşmadan haberdardı'' dedi.

ABD-Fransa krizi büyüyor: Beyaz Saray'dan Paris yönetimine AUKUS Projesi yanıtı

Amerika ve AvustralyaFransa'yı yok saydı, Fransa ise Washington Büyükelçiliği'nde yapılacak ABD dostluk etkinliğini iptal etti. Amerika, gerilen ilişkileri toparlamak için harekete geçti.

ABD ile Avustralya arasında yapılan "Nükleer Denizaltı Anlaşması" ve İngiltere'nin de bulunduğu güvenlik işbirliği "AUKUS", Fransa'yı bağlamdan kopardı.

İlişkileri toparlamak adına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "Bu kimseye karşı yapılmış bir anlaşma değil" dedi:

- Bu anlaşma kimseye karşı değil. Buradaki niyet üçlü iş birliğini ve kabiliyetlerimizi artırmaktır. Bunun ilk adımı da Avustralya'nın nükleer denizaltı elde etmesini sağlamaktır.

Blinken, Washington’un denizaltı anlaşması açıklanmadan önce Fransız makamlarla temas halinde olduğunu belirtti, "hayati ortak" nitelemesi yaptı:

- Fransa ile Hint-Pasifik'te ve dünyanın birçok yerinde inanılmaz derecede yakın işbirliği içerisindeyiz. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Bu ilişkiye, bu ortaklığa çok değer veriyoruz.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'den de Fransa'nın tepkisine yanıt geldi. Psaki "Paris yönetimi anlaşmadan haberdardı" dedi.

Öte yandan anlaşmaya Avrupa Birliği de tepkili. Yüksek Temsilci Josep Borrell, kararla ilgili bilgilendirilmediklerini söyledi.

# abd # avustralya # fransa # washington # denizaltı # Fransız # AUKUS # Antony Blinken # HintPasifik