TBB’den o kanuna iptal davası

Türkiye Barolar Birliği, orman talanının önünü açan yönetmeliklerin iptali için Danıştay'a başvurdu. Başvuruda idareye sınırsız yetki veren düzenlemenin açıkça hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

TBB’den o kanuna iptal davası

Ormanlık alanları işletmeye açan düzenlemeler yargıya taşındı.

Türkiye Barolar Birliği; Orman Kanunu'nun 17 maddesinin bir bölümü ve 18'inci maddesiyle ilgili yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Başvuru dilekçesinde; uygulamanın orman talanına imkan vereceği vurgulandı ve yönetmelikteki muğlak ifadelerin yarattığı belirsizliğe dikkat çekildi.

Barolar Birliği; "yurttaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının Anayasa ile güvence altına alındığını hatırlattı.

Danıştay Başkanlığı'na yapılan başvurda "idareye sınırsız takdir hakkı veren bir düzenlemenin hukuka açıkça aykırı olduğu" belirtilerek yönetmeliğin iptali istendi.

Yönetmelik ile ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol ve doğalgaz arama tesislerinin kurulmasının önü açılmıştı.

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, ormanlık alanlarda haberleşme tesisleri, eğitim ve spor tesisleri, yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesisleri kurulmasına izin verilebilecek.

ulusalkanal.com.tr