Tekrar sinyal göndermeye başladı!

Tekrar sinyal göndermeye başladı!

Avrupa Uzay Ajansı’ndan bugün, yapılan açıklamaya göre Philae uzay modülü kendisiyle son temas kurulduktan 6 ay sonra dünyaya tekrar sinyal göndermeye başladı.

Rosetta uzay aracının modülü olan Philae, Kasım ayında 67P kuyruklu yıldızının yüzeyine iniş yaptıktan sonra, 60 saat çalışmış fakat pililerini şarj edememiş ve kendini uyku moduna almıştı.

Rosetta uzay aracından kuyruklu yıldıza başarılı bir iniş yapan insansız uzay modülü Philae güneş enerjisiyle çalışan pillerini, tekrar şarj edebildiği için, dünyaya 40 saniyelik bir sinyal gönderdi.

Dünyadan yaklaşık 510 km uzaklıkla olan kuyruklu yıldızın yüzeyinde bir tepenin gölgesinde kalan Philae, bataryasını şarj edememişti. Fakat kuyruklu yıldız güneşe yaklaşmaya başladıkça, Philaenin de kendini şarj etmesi mümkün oldu.

Philaenın proje yönetmeni Stephan Ulamec, modülün başarılı bir biçimde çalıştığını açıkladı.

Dünyadaki yaşamın başlangıcına ışık tutabilecek bir araştırma yapan bilim insanları, Philae’nin topladığı örneklerde, kuyruklu yıldızın üzerinde karbon bileşimler olduğuna dair çok önemli bulgulara rastladıklarını ifade etti.

# sinyal # Philae