Fransa "Esad da olsun" dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, IŞİD'le karadan mücadeleye Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin de katılabileceğini söyledi. IŞİD'in petrollerini Türkiye'nin aldığı iddiası da sorulan Fransız Bakan, "Şüphelerimiz var" dedi.

Fransa "Esad da olsun" dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ülkesinin Suriye politikasına ilişkin önemli mesajlar verdi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Fabius, Suriye'deki askeri planın ayrıntılarını açıkladı. Fransa olarak Esad ordusunun da içinde olduğu bir kara harekatını destekleyebileceklerini belirten Fabius, "Amacımız, bir taraftan IŞİD'i etkisiz hale getirmek, bir taraftan da politik çözümü oluşturmak" dedi.

Bunun için iki aşamalı bir askeri plan uygulayacaklarını dile getiren Fabius, ilk hedef olarak IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka'yı gösterdi.

Önce bombardıman, ardından kara harekatı düzenleneceğini ifade eden Fabius, "Kara harekatı bizim askerlerimizle olamaz. Kara birliği Özgür Suriye Ordusu, Sünni Arap güçleri, Suriye rejiminin ordusu ve Kürtler'den oluşabilir" diye konuştu.

Fransız Bakan, "Beşar Esad yönetimindeki Suriye ordusu da bu harekat içinde yer alabilir. Ancak bu sadece politik geçiş süreci boyunca gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden bir kaç saat sonra geldi.

Fransız Bakan'a, Putin'in "IŞİD petrollerini Türkiye alıyor" iddiası da soruldu. Fabius, "Türk hükümeti bize bunlardan haberi olmadığını söylüyor. Üstelik petrolün bir bölümünü de Esad rejiminin aldığını iddia ediyor. Şüphelerimiz var" yanıtını verdi.

ulusalkanal.com.tr

# fransa # esad # AFP