TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den israf uyarısı

Türkiye’de her yıl yaklaşık 7,7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Üretilen sebzenin yüzde 25’i, meyvenin ise yüzde 40’ı israf oluyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken uyardı, "israf değil tasarruf etmeliyiz" dedi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den israf uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, gıda, su ve enerji israfına dikkat çekti. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyeceğin çöpe atıldığını söyledi.

Üretilen sebzenin yüzde 25’i, meyvenin ise yüzde 40’ının israf edildiğini vurgulayan Palandöken, vatandaşları uyardı.

- İsrafı durdurmazsak enflasyonun da düşmesini bekleyemeyiz. Birçok konuda kolay şekilde israfın önüne geçildiğinde açlık ya da yoksulluk gibi terimler tamamen hayatımızdan çıkacaktır. İsrafın ekonomik boyutları ile onlarca okul, köprü, hastane yapılabilecekken bu kadar büyük bir meblağı çöpe atmak doğru değil.

TESK Başkanı Palandöken, israfın büyük bir kısmın gelişmiş ülkelerde yapıldığına dikkati çekti. Salgın döneminden ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

- Özellikle salgının da bizlere öğrettiği en önemli şey, sağlıktan sonra gıdanın, suyun ve enerjinin sağlık kadar önemli olduğudur. Yani israf değil aksine tasarruf etme devrindeyiz. Damlatan muslukları tamir ettirmek, ihtiyaçtan fazla ekmek, gıda ya da kıyafet almamak, kullanılmayan ışıkları kapatmak gibi basit ama çok etkili davranışları alışkanlık haline getirmeliyiz. Tasarrufun hem cebimize hem ülke ekonomisine hem de doğaya faydalı olduğu unutulmamalı.

# esnaf # sendika # TESK # bendevi palandöken # yiyecek # israf