Atlantik ittifakında AUKUS çatlağı

AUKUS anlaşmasıyla Fransa ile Avustralya arasındaki denizaltı anlaşmasını engelleyen ABD'ye yeni bir tepki geldi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, anlaşma nedeniyle ABD'yi "sadakatsizlikle" suçladı.

Atlantik ittifakında AUKUS çatlağı

ABD'nin Çin'i hedef alan anlaşmasına yönelik Fransa'nın ardından bir tepki de Avrupa Birliği'nden geldi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa ile Avustralya arasındaki denizaltı anlaşmasını durduran AUKUS'a yönelik tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler görüşmeleri için gittiği New York'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Michel, ABD'yi "sadakatsizlikle" eleştirdi.

- Müttefikler için temel ilke şeffaflık ve güvendir ve bunlar bir arada olur. Peki biz ne görüyoruz? Net bir şekilde şeffaflık ve sadakat eksikliği gözlemliyoruz.

Michel, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Amerika geri döndü" ifadelerini hatırlattı. Biden'in sözlerine karşı AB Konseyi Başkanı, "Amerika geri döndü ne demek, ABD Amerika'ya başka bir yere mi döndü bilmiyoruz" vurgusunu yaptı.

AMERİKAN DERGİSİNDE AUKUS YORUMU

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'un "sırtımızdan vurulduk" diye nitelendirdiği AUKUS'a ilişkin bir yorum da The Atlantic dergisinde yayınlandı. Tom McTague'in kaleme aldığı makalede "Eskinin kılığına girmiş olsa da yeni bir dünya şekillenmeye başlıyor." ifadeleri dikkat çekti.

Atlantik ittifakını çatırdatan AUKUS'un, ABD, Avustralya ve İngiltere arasındaki geleneksel bir ittifaka dayandığını yazan McTague, esas hedef olarak Çin'e işaret etti. Yazar, "özgür ve açık bir Hint-Pasifik" kavramı altındaki amacı "Çin egemenliğinden arınmış bir vizyon" olarak değerlendirdi.

Biden'in AUKUS'u Trump döneminden uzaklaşan Amerikan gücünü yansıtan bir ittifak örneği olarak göstermeyi arzuladığını yazan McTague, Fransa ile Avrupa'nın diğer ülkelerinin "kendilerine yapılan muamelenin küçümseme olduğuna" inandıklarını paylaştı.

# abd # avustralya # fransa # Charles Michel # AUKUS