Gizli zamma açık ceza

Ticaret Bakanlığı, gramaj hilesi yapılan ürünler için harekete geçti, yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Gramaj ve adedi azaltılmasına rağmen satış fiyatı değişmeyen ürünlere karşı denetimlerini sıkılaştırılacak. Tüketiciyi aldatan gizli zam uygulamaları artık cezalandırılacak.

Gizli zamma açık ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan 81 ile talimat gitti! Bakanlık 'gizli zam'lara karşı harekete geçti.

Adedi ve gramajı değişen ürünler aynı fiyattan satıldı. Tüketici daha az ürüne aynı fiyatı ödedi. Gelen tüketici şikayetlerini değerlendiren Ticaret Bakanlığı'nın aldığı karara göre artık hileli zam uygulamasına 114 bin 326 liraya varan idari para cezası uygulanacak.

Market raflarında aldatıcı fiyat uygulamalarını gören tüketiciler bakanlığa başvurdu. Buna göre resen yürütülen incelemeler neticesinde, ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçülerinin azaltılmasına karşın satış fiyatlarının değiştirilmediği tespit edildi.

Tüketicilerin korunması amacıyla ülke çapında denetimler artırıldı. 81 ticaret il müdürlüğüne talimat verildi. Sivil toplum ve meslek kuruluşlarına yazılı uyarılar gönderildi. Uyarıya göre, üyelerinin yasal düzenlemelere uygun davranmaları, aksi takdirde haklarında idari yaptırım uygulanabileceği konusunda bilgi verildi.

Firmalarca gerçekleştirilen yanıltıcı ambalajlama uygulamaları Reklam Kurulu tarafından haksız ticari uygulama olarak ele alınıyor. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği hükümlerine aykırı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor.

Mağduriyetlerin önlenmesi adına en büyük rol tüketiciye düşüyor. Satın alınacak ürünlerin ambalaj ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi gerekiyor. Vatandaşların, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulaması ile karşılaşmaları halinde Reklam Kuruluna veya ticaret il müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

# türkiye # fiyat # ticaret # tüketici # ceza # ticaret bakanlığı # fiyat etiketi # gizli zam # gramaj