Fiyat artışı çiftçiyi memnun etmedi

Adana’da 1’inci ürün mısırların son hasatları yapılmaya başlandı. Mısırın kilogram fiyatı geçen yıla göre 85 kuruş artmasına karşın, girdi maliyetleri çiftçiyi zora sokuyor. Yağlı tohum desteklerindeki düzensizlik ise, üreticinin borçlarına faiz binmesine sebep oluyor.

Fiyat artışı çiftçiyi memnun etmedi

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye’deki mısırüretiminin yüzde 25’inin yapıldığı Adana’da, hasatlar sona yaklaşıyor.

Türkiye’de 1. hasatta en çok mısırın üretildiği il olan Adana’da Nisan ayında ekilen ürünlerin hasadında sona geliniyor.

Geçen sene kilogram fiyatı 1 lira 35 kuruş olan mısır, bu sene 2 lira 20 kuruştan alıcı buldu. Ancak fiyata rağmen, üreticiler maliyetlerini dahi zor çıkarıyor.

ÇİFTÇİDEN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Yağlı tohum desteklemelerinin geç yatması ve girdi maliyetleri, mısır üreticilerinin de belini büküyor. Borçlarla döndürdükleri için sürekli yüksek fiyatlardan faizli alışveriş yapılıyor.

Bölgede birinci ya da ikinci ürün olarak ekilen mısırda, son üç yılda üretim düştü. Üreticiler, daha yüksek kazanç için tercihini bahçe tarımından yana kullanıyor.

Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, tarla tarımının bölge üreticilerini cezp etmesi için yıllardır işlevsiz olan Çukobirlik Kooperatifi’nin devreye alınması gerektiğini söyledi.

Stratejik ürünler arasında bulunan mısır için desteklemelerin artırılması gerekiyor.

# adana # mısır # maliyet # çiftçi # üretim # ekin # Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez # mısır hasadı # yağlı tohum