ABD menşeli bazı ürünlere yüzde 100 ek vergi getirildi

ABD ile yaşanan krizin ardından Türkiye'den ilk yaptırım haberi geldi. ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Önce boykot açıklaması sonra ek gümrük vergisi geldi. Amerika'ya karşı geri adım atmayan Türkiye, yaptırımlara gümrük misillemesi ile yanıt verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında ABD'den ithal edilen çok sayıda ürüne ek gümrük vergisi getirildi.

Yürürlüğe giren kararın ardından ABD'den ithal edilen binek otomobiller, meyva, pirinç, alkol, tütün, taş kömürü , güzellik ve makyaj malzemeleri, poliamid ve PVC gibi ürünlere yüzde 10'dan yüzde 140'a varan oranlarda ek gümrük vergisi konuldu.

Yeni karar, gümrük bildirimleri yapılması halinde ABD'den en geç 45 gün önce gönderilen eşya veya malı kapsamayacak.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan açıklama geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Oktay, ek gümrük vergisi kararının ABD yönetiminin ekonomik saldırılarına karşı, mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Oktay ayrıca, "Milletimiz kural tanımaz tavırlara karşı uluslararası kamuoyu ile de kenetlenmiş, haksızlıklara karşı Dünya’yı cesaretlendirmiştir. Durmak yok, yola devam." dedi.

ulusal.com.tr

# abd # vergi # yaptırım # misilleme