Cenevre görüşmeleri ertelendi

Suriye krizinin çözümü için Cenevre-3 görüşmelerinin bugün başlaması planlanıyordu. Ancak görüşmelerin 2 Şubat 2016 Salı gününe ertelendiği belirtildi. Öte yandan Türkiye'nin direnciyle PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin katılamadığı toplantıyı bazı muhalif gruplar da protesto ediyor. Masaya en güçlü oturacak olan taraf ise sahada kritik zaferler kazanan Suriye devleti

Cenevre görüşmeleri ertelendi

Suriye krizinin çözümü için yapılacak olan Cenevre-3 görüşmeleri bugün yapılacaktı. Ancak görüşmelerine ertelendiği bildirildi.

Görüşmelerin 2 Şubat 2016 Salı günü başlamasının planlandığı belirtiliyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak olan görüşmeler belirsizliklerle dolu. Türkiye'nin direnci üzerine PKK'nın Suriye uzantısı PYD masaya çağırılmamıştı. Bazı muhalif gruplar da masaya oturmadan şartlar öne sürmeye başladı.

Masaya Riyad grubu adına oturacak olan Riyad Hicab, Rusya ve Suriye'nin yürüttüğü askeri operasyonlara son verilmesini, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını ve tutukluların bırakılmasını istedi. Hicab, talepler karşılanmadan masaya oturmayacağını öne sürdü. Ancak talepler karşılanmadığı için Yüksek Müzakere Heyeti toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

Cenevre görüşmeleri ile ilgili süren tartışmalara bugüne kadar hiç katılmayan İran'dan ise ilk kez açıklama geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcsıı Hüseyin Amirabdollahian, Suudi Arabistan’ın “yeni bir maske altında” teröristlerin görüşmelere katılmasını sağlamasına izin vermemesi gerektiğini söyledi. İranlı Bakan yardımcısı, “Yeni bir maske altındaki teröristler, Suriyeli yetkililerin temsilcileriyle müzakere masasına oturmamalı. Bu en önemli koşul” dedi.

Rusya ve İran, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın desteğiyle oluşturulan "Yüksek Müzakere Komitesi"nde yer alan bazı isimlere karşı çıkıyor. En çok eleştirdikleri isim ise, komitenin "baş müzakereci" olarak belirlediği, Cayş El İslam grubundan Muhammed Alluş.

Masada eli en güçlü olan taraf ise Suriye devleti. 30 Eylül'den bu yana yapılan operasyonlarla kritik bölgelerde kontrolü yeniden sağlayan Suriye devleti heyetine Suriye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Beşar El Caferi başkanlık edecek. Daha önce heyete başkanlık edeceği açıklanan Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in ise geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle görüşmelere katılmayacak.

Görüşmelerin usulü de netleşti. Suriye devleti ile muhalifler aynı masaya oturmayacak. Taraflar farklı odalarda olacak. Birleşmiş Milletler yetkilileri görüşmeleri yürütecek.

ulusalkanal.com.tr

# ertelendi # cenevre görüşmeleri