Ekvador’un başına Lenin geldi

On yıldır iktidarda olan Bolivarcı Rafael Correa’nın yardımcısı Lenin Moreno, Pazar günü yapılan seçimlerde başkan seçildi. Böylece kıtadaki sol dalganın durduğu sanılan bir dönemde Bolivarcı Cephe kritik bir zafer kazandı.

Ekvador’un başına Lenin geldi

Ekvador’da 2006’da iktidara gelir gelmez ABD’nin Latin Amerika’daki en büyük hava üssü olan Manta’yı kapatan Correa, %82 halk desteğiyle anayasayı değiştirmişti. Kıtadaki en başarılı politik dönüşüm modeli olarak görülen Correa ve yardımcısı Lenin Moreno’nun yönetiminde Ekvador olağanüstü gelişme kaydetti. Kamulaştırmalar sayesinde devletin petrolden aldığı payı %20’den %81’e çıktı. Yoksulluk bu sürede %40’dan %21’e indi. Öğretmen maaşları 200 dolardan 900 dolara çıktı. Devlet bütçesi 5 milyar dolardan 36 milyar dolara yükselirken bütçedeki borç ödeme payı %25’ten %5’e indi. Ülke tarihinin en istikrarlı ve barışçıl dönemi yaşandı. Son iki yıldır döviz gelirlerinde büyük düşüş olan ülke ciddi bir krize girmeden süreci atlattı.

Correa bu seçimlere katılmak yerine yardımcısı Lenin Moreno’nun adaylığını destekledi. Moreno seçimlerin ilk turunda en yakın rakibi banker Gillermo Lasso’ya %17 fark attı. 4 milyar dolarlık servete sahip Gillermo Lasso, Ekvador’un en zengin kişisi olarak tanınıyor. Lasso seçim kampanyasına büyük paralar akıttı ve büyük bir medya desteğiyle girdi. Fakat seçimlerin ikinci turunda Lenin Moreno %51’le iktidara gelmeyi başardı.

Moreno yıllar önce başına gelen bir soygun olayında tamamen felç kalmış ve verdiği mücadeleyle vücudunun üst kısmını canlandırmayı başarmış bir kişi. Bu süreçte iyimserliğin gücü üzerine kitaplar yazan Lenin Moreno hala tekerlekli sandalyeye bağlı yaşıyor.

Özgür Uyanık/ Mexico

ulusalkanal.com.tr

# Lenin # Ekvador # bolivar