İlaca zam kapıda!

İlaç fiyatlarına 2021 yılınca yapılacak zam oranı belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, bu yıl ilaçlara yüzde 20 zam yapılacak. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç fiyatlarının hasta ve eczacıları mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

İlaca zam kapıda!

Haber: Seda Akyüz

Kan ürünleri hariç çok sayıda ilaca zam kapıda.

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle, ilaçfiyatlandırmasında kullanılacak Euro kurunun bu yıl, 2020 seviyesinin yüzde 20'sini aşamayacağı belirtildi. Buna göre, geçen yıl 3,81'e sabitlenen Euro kuru yeni düzenlemeyle yaklaşık 4,57 liraya tekabül ediyor.

TürkEczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak yüzde 20'lik zam oranını Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Çolak, ilaç fiyatlarının yurttaşları sıkıntıya sokacak düzeyde olmaması gerektiğini belirtti:

- İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmadığı sürece tablo bu yönde sürecektir. 2009 yılından bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı lehine bir düzenleme yapılmamıştır. Bu da eczacıların reel gelirinde ciddi bir azalma anlamına gelmektedir.

- Her yıl yapılan rutin bir uygulama. İlaç fiyatları, ilacı piyasada tutmaya yetecek düzeyde olmalı, ama aynı zamanda hastalarımızın alabileceği ya da kamuya da büyük yük olmayacak kadar ucuz olması önemli. Aksi takdirde ilaç yokluğu ya da kıtlığı ile karşı karşıya kalıyoruz.

Çolak, eczacıların da zarar uğradığını ifade ederek beklentilerini açıkladı:

- Burada ifade etmem gereken önemli bir nokta ise bu zam, eczacıların zarara uğraması, kârlılıklarının düşmesi anlamına geliyor. On yılı aşkın süredir İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yeni bir değişiklik yapılmasını bekliyoruz. Bu sebeple eczacıların ekonomik kayıplarını telafi etmek için İlaç Fiyat Kararnamesi’nde hem kademeler hem de kârlılık yüzdeleri güncellenmelidir.

# Resmi Gazete # eczacı # fiyat # kar # türk # zam # Euro # kararname # ilaç