Petrol zengini Basra'da protestolar

Irak'ın Basra vilayetinde gergin günler yaşanıyor. Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayların silahlı çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu. Irak hükümeti Bağdat ile Basra'da olağanüstü hal ilan etti. Türkiye de Irak'ın Basra bölgesine seyahat uyarısı yaptı. Göstericiler, "yeterli kamu hizmeti sunulmadığını" öne sürüyor...

Irak'ın güneyindeki Basra vilayetinde "Yeterli kamu hizmeti sunulmadığı" gerekçesiye başlayan gösteriler sürüyor. Petrol zengini bölgede tırmanan gerilim sonrası Irak hükümeti alarma geçti.

Irak parlamentosunda Basra'nın durumuyla ilgili özel bir oturum düzenlendi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, oturumda Basra'daki olayların silahlı çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Başbakan İbadi, halkın taleplerinin meşru olduğunu belirtti. Ancak İbadi, bazı meydan okumalarla karşı karşıya bulunduklarını ve bunların bir bölümünün "siyasi" olduğunu söyledi.

El-Nashra'nın haberine göre ise Basra’daki gösterilerin yoğunlaşmasının ardından, Irak hükümeti Bağdat ile Basra’da olağanüstü hal ilan etti. Olaylar nedeniyle Basra Operasyonlar Komutanlığı ve Basra Polis Teşkilatı'nın başındaki isimler görevden alındı.

8 Temmuz'dan bu yana devam eden gösterilerin boyutu şiddet olaylarına kadar yükseldi. Bir grup gösterici, devlet televizyonu ile bazı parti binalarını ateşe verdi. Göstericilere ateş açılması sonucu 3 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

Yine bir grup gösterici, İran’ın Basra Başkonsolosluğunu ateşe verdi. O anlar saniye saniye kaydedildi. Çalışma ofislerini basarak odalara giren saldırganlar, ellerindeki sopa ve baltalar ile masaları parçaladı, evrakları ateşe verdi, İran bayrağını da yaktı. İran, Irak'ın Tahran Büyükelçisi Racih Sabır Ubud el-Musevi'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Tüm bunlar yaşanırken kentin havalimanına saldırı iddiası ortaya atıldı. Iraklı bir yetkili, Basra Havalimanı'na kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen 3 Katyusha roketatarıyla saldırı düzenlendiğini öne sürdü. Irak'taki Basra Havalimanı yetkilileri ise havalimanı yakınına füze saldırısı düzenlendiği yönündeki iddiayı yalanladı.

Basra'da yaşanan olaylar nedeniyle, Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklamada bulundu. Bakanlık, Irak'ın Basra vilayetine seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının güvenlikleri için protesto gösterilerinin yapıldığı bölgelerden uzak durmalarını tavsiye etti.

ulusal.com.tr

# petrol # gösteri # basra