Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD ve PKK iş birliğine tepki

ABD, terör örgütü PKK’ya desteğini bu kez petrol anlaşması yaparak gösterdi. ABD, teröristlerle işgal ettiği gasp bölgelerdeki petrolü çıkarıp satmak için anlaştı. Ankara ve Şam'dan tepki geçikmedi. Türkiye anlaşmanın kabul edilemeyeceğini açıklarken, Suriye, hırsızlar benzetmesiyle anlaşmaya karşı çıktı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD ve PKK iş birliğine tepki

Suriye'de ABD'nin PKK ile yaptığı petrol anlaşmasına Ankara ve Şam karşı çıktı. "Hükümsüzdür" açıklamaları yapıldı.

ABD ve teröristler arasındaki korsan anlaşmayı, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham duyurmuştu. Şirketin ilk etapta çıkaracağı günlük 20 bin varil petrol 2 mobil rafineride işlenecek. Türk Dışişleri petrol hırsızlığına tepki gösterdi.

Açıklamada, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı.

Suriye Dışişleri'nin tepkisi de sert oldu. Sözde anlaşma sert bir dille kınadı. Anlaşmanın tarafları için "çalan hırsızlar ile satan hırsızlar" ifadesi kullanıldı. Bu adımın Suriye'nin egemenliği için tehdit oluşturduğu ve ABD'nin Suriye halkının zenginliklerini çalmaya devam ettiğinin göstergesi olarak yorumlandı.

Suriye’deki petrol bölgelerinin yüzde 90’ı PKK’nın işgali altındaki bölgelerde bulunuyor. 2011’deki iç savaştan önce bu bölgelerde günde 360 bin varil petrol üretiliyordu ancak bu sayı 2020 itibariyle 60 bin varile kadar düştü. PKK çıkardığı petrolü komisyoncular aracılığıyla satıyordu. PKK’nın son yaptığı anlaşma sonrası petrolü artık ABD’li firma pazarlayacak, komisyoncular aradan çıktığı için terör örgütü daha çok para kazanacak.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, anlaşmadan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bahsetmişti. Graham PKK'lı Ferhad Abdi Şahin ile görüştüğünü ve Şahin’in kendisine ABD’li bir şirketle petrolün işletilmesi konusunda anlaşma imzaladıklarını bildirdiğini söylemişti.

ulusal.com.tr

# abd # suriye # sdg # petrol # PKKYPG # suriye demokratik güçleri