Ücretsiz dediler otobüse almıyorlar

Eskişehir’de ulaşımda yaşanan 65 yaş krizi çözülemedi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüsle Toplu Taşımacılık Esaslarına Dair Yönetmelik ile belirlenen 65 yaş ve üzeri vatandaşları kimlikli serbest Eskart’ları ile ücretsiz ulaşım uygulamasının başlamasıyla bitmesi bir oldu.

Ücretsiz dediler otobüse almıyorlar

Eskişehir’de ulaşımda yaşanan 65 yaş krizi çözülemedi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüsle Toplu Taşımacılık Esaslarına Dair Yönetmelik ile belirlenen 65 yaş ve üzeri vatandaşları kimlikli serbest Eskart’ları ile ücretsiz ulaşım uygulamasının başlamasıyla bitmesi bir oldu.

Özel halk otobüs şoförleri, serbest Eskart sahibi olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşları otobüslere binmesine izin vermedi, "ücretsiz" kartlarını kale almadı. Şoförler, bu kararlarını otobüslere astıkları duyuru ile halka ilan etmekten de çekinmedi. Duyuruda, "otobüslerin bireylere ait olduğu" ve "bu uygulamanın karşılığının ödenmediği" yazıldı. Eskişehir Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, 8 Aralık 2014 tarihinden itibaren 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların bu uygulamadan yararlanamayacaklarını ifade ettiler.

‘Mazot alamayacak durumdayız’

Eskişehir Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası’ndan Mehmet Karaaslan gazetemize verdiği demeçte valilik veya belediye ile aralarında herhangi bir sözleşme olmadığını belirterek, “65 yaş ve üzeri vatandaşları ücretsiz taşıyacağız diye herhangi bir anlaşma yapmadık. Bize bu konuda herhangi bir ödenek yapmıyorlar. Mazot alamayacak durumdayız” ifadelerini kullandı.

‘Halka eziyet ediyorlar’

65 yaş ve üzeri vatandaşların mağdur olduğu durum hakkında 72 yaşındaki Emekli Emniyet Müdürü Erdal Derya ise şoförlerin hala kazandıklarını fakat önceye göre kazançları düştüğü için tepki gösterdiklerini ifade ederek, “Bu otobüsler belediyenin logosunu kullanıyor. Ardından biz özel şoförüz ayrıyız diyor. Aralarında sözleşme var. Buna rağmen şoförler, halka korku salarak, eziyet ediyor. Vatandaşlar korkuyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşların otobüs kullanımı %80 oranında düştü. Çünkü vatandaş, otobüslerden yaka paça indirilmeye çalışılıyor. Bir an önce bu konuda önlemler alınmalı” şeklinde konuştu.

YAŞLILAR İKİ ARADA BİR DEREDE KALDI

Konu ile ilgili hem Eskişehir Valiliği’nden hem de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden ardı ardına açıklama geldi. Valiliğin yaptığı açıklamada, vatandaşların mağduriyet noktasında şikayet dilekçesi yazabilecekleri ve cezai işlem uygulanabileceği belirtildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesinden yapılan açıklamada ise, “Hükümet tarafından tüm Türkiye’de uygulanması amacıyla düzenlenen Ücretsiz ve İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nin 5. maddesinde ‘Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır’ denildiği hatırlatıldı.

Karar, 4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazate’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği halde, Esnaf Odası "kendi taşıma bedelini" talep ediyor.

Gizemgül Yavuz

ulusalkanal.com.tr

# Eskişehir # Otobüs # yaşlı # bedava