Seçim ittifakı teklifi Meclis'te kabul edildi

26 Maddeli ittifak teklifi kavgalar eşliğinde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Partilerin ittifak yapmasının önünü açan teklifin oylaması sırasında MHP ile CHP'li vekiller arasında yumruklaşma yaşandı. Mühürsüz oyları da geçerli kılan teklif, onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Seçim ittifakı teklifi Meclis'te kabul edildi

İttifak teklifi Meclis'ten geçti. Teklif görüşmeleri boks ringini aratmadı.

Meclis Genel Kurulu, teklif için yaklaşık 16 saat mesai yaptı. Uzun mesainin ardından teklifin tüm maddeleri kabul edildi. Teklif Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın onaylaması durumunda düzenlemeler hayata geçecek.

26 maddeli teklif, partilerin ittifak yapmasının önünü açıyor. Buna göre, ittifak yapmak isteyen partiler seçim sürecinin başlamasının ardından 7 gün içinde bir protokolle Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru yapacak.

İttifakın toplam oyunun yüzde 10 barajını geçmesi durumunda ittifak içindeki her bir parti barajı geçmiş sayılacak.

16 Nisan referandumunda tartışılan mühürsüz oylara ilişkin de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda sandık kurulu mührü bulunmayan oy ve zarflar geçerli sayılacak.

Yatağa bağlı hasta ve engelliler için seyyar sandık kurulları oluşturulacak. Aynı teklif içinde muhtar, belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçilme yaşı da 25'ten 18'e çekiliyor.

Bu arada teklifin Genel Kurul'daki oylamalarda yumruklu kavga yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik hakaret dolu sözlerini hatırlaması tansiyonu yükseltti.

Bu sözlerin ardından AKP ve MHP milletvekilleri CHP'li Çam'ı kürsüden indirmek istedi. Araya CHP'li vekiller girdi. Ardından MHP'li milletvekilleri, kulise çıkartılan Çam'ın etrafını sardı. Burada da yaşanan arbedede Çam, CHP'li arkadaşları ve Meclis korumaları tarafından MHP'lilerin darp etmesinden kurtarıldı.

Yaşanan kavganın ardından Musa Çam'a Meclis'ten 3 bileşim geçici çıkartma cezası aldı.

ulusal.com.tr

# mhp # AKP # tbmm # meclis # seçim ittifakı