ABD'de Suriye itirafı

Amerika Suriye'de savaş istiyor, çünkü çıkarları bu yönde. Bu sözler Amerika'nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford'a ait. Ford, Suriye'de dış müdahaleye karşı olan muhalif lider Heysem Menna ile tartışmasında Amerika'nın Suriye savaşındaki rolünü açıkça ortaya koyuyor.

ABD'de Suriye itirafı

Amerika ve Suudi Arabistan'ın Suriye'deki muhalif grupları kendi yanlarına çekme çabası su yüzüne çıktı.

Görüşme Heysem Menna ile Amerika'nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford arasında geçiyor. Ford oldukça tanıdık bir isim. Suriyelilerin domates ve yumurta yağmuruna tutarak ülkeden kovdukları Ford, Suriye'deki savaşın mimarı. Muhaliflerin ayaklanması ve silahlandırılmasından sorumlu.

Tarih 6 Ağustos 2013. Yer Paris’in tarihi tren garlarından Gare Saint-Lazare’ın yakınında bir bar. Saat 17.00. Robert Ford ile Menna tartışıyor. Ford, Amerika'nın Suriye'de savaş istediğini, çıkarlarının bu yönde olduğunu söylüyor.

- Menna: Silahlı gruplara desteği neden kesmiyorsunuz?

- Ford: Şu an Suriye’deki savaşı durdurmak Amerikan çıkarlarına uymuyor.

- Menna: O halde ben sizin düşmanınızım, benden dostluk beklemeyin.

Basına yansıyan bu konuşmanın ardından, Amerika Menna ve bağlı olduğu örgütü Cenevre Konferansı görüşmelerinden dışlıyor.

Heysem Menna, Suriye Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Kurulu adlı muhalif örgütün lideri. 13 örgütün çatı kuruluşu olan Kurul, Batılı ülkeler ve AKP Hükümeti'nin desteğiyle kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu'ndan farklı düşünüyor. Onlar hem dış müdahaleye hem de silahlı isyana karşı.

Basına yansıyan konuşmalar bununla sınırlı değil. Bir başka görüşme ise Suudi Arabistan Heysem Menna'ya rüşvet olarak başbakanlık sunuyor.

Suriye'deki kirli savaşın bir diğer mimarı eski Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Benzer Bin Sultan, Menna’ya bir temsilcisini gönderip görüşmek istediğini bildiriyor. Menna ise “Bender ile işim olmaz” diyerek kapıyı kapatıyor. Bender’in temsilcisinin Menna'ya yanıtı ise "Devrim sonrası Suriye başbakanı olma şansını yitirdiniz" oluyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # suriye # abd # suudi arabistan # itiraf # robert ford