Bakan Hulusi Akar: "Siyasal çözümden yanayız"

Atina ve Ankara arasındaki "Navtex" gerilimi NATO Savunma Bakanları toplantısında gündeme geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkenin birbirinin ulusal bayramlarına denk gelen deniz tatbikatlarını iptal etme kararı aldığını duyurdu. Milli Savuma Bakanı Hulusi Akar, teklifi Türkiye'nin yaptığını duyurdu. Öte yandan Türkiye aynı tarihlerde bölgede atış eğitimi icra edeceğini de yeni yayınladığı Navtex ile duyurdu.

Bakan Hulusi Akar: "Siyasal çözümden yanayız"

TürkiyeNATO toplantısında yaptığı teklifi Yunanistan kabul etti. Haftaya, iki ülkenin "ulusal bayramlarına" denk gelen tatbikatlar, iptal edildi. Akar, Türkiye'nin "İyi niyet gösterdiğini" ifade etti.

NATO Savunma Bakanları toplantısı video konferans ile yapıldı. Doğu Akdeniz'deki gerilim toplantının gündemindeydi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltemberg, toplantının ardından yaptığı açıklamada Atina ve Ankara arasındaki Navtex krizine ilişkin konuştu.

Yunanistan daha önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kapsayacak şekilde bir Navtex ilan edilmiş, Türkiye'de buna karşılık 28 Ekim’de Navtex ilan etmişti. Stoltenmberg, "Yunanistan ve Türkiye haftaya yapmayı planladıkları tatbikatları iptal etti." dedi.

Kararla ilgili Milli Savunma Bakanı Akar'dan açıklama geldi. Akar teklifin Türkiye'den geldiğini belirtti.

Deniz tatbikatlarına ilişkin Navtexler iptal edildi. Ancak Türkiye bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. Yeni bir Navtex ilanı da geldi.

Antalya Navtex İstasyonu'ndan yayınlanan üç yeni Navtex'e göre 27 - 28 - 29 Ekim tarihlerinde Doğu Akdeniz'de atış eğitimleri icra edilecek.

# türkiye # antalya # doğu akdeniz # milli savunma bakanı # akar # nato # Navtex