ABD'den Çin’e yeni yaptırımlar

Washington yönetimi Çin’e yönelik yaptırımlarını açıkladı. Çinli öğrenci ve akademisyenlerin vizeleri iptal edilecek, Hong Kong yetkililerine yaptırım uygulanacak ve ABD’nin Hong Kong için sağladığı ayrıcalıklar kaldırılacak. Hong Kong yönetimi de ABD’yi uyardı. Yaptırımların ABD’yi daha fazla etkileyeceği belirtildi.

ABD'den Çin’e yeni yaptırımlar

Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ayrılıkçılığı besleyen Amerika Birleşik Devletleri bir dizi yaptırım kararı aldı. Kararı Başkan Donald Trump açıkladı.

Pekin yönetiminin uzun yıllardır ABD’den yararlandığını vurgulayan Trump, Çin’de ABD’ye gelen bazı öğrenci ve akademisyenlerin ülkeye girişini askıya aldıklarını açıkladı. ABD finansal piyasalarındaki Çinli şirketlerin hareketlerini takip etme emri veren Trump’a Hong Kong üzerinden yaptırım tehditlerini sıraladı.

Çin’in “iki sistem tek ülke” politikasını “tek ülke tek sistem” olarak değiştirdiğini savunan Trump, ABD’nin Hong Kong'a sağladığı politik ayrıcalıkların kaldırılması talimatı verdi. Trump ayrıca, “ABD, Hong Kong’un otonomisine zarar veren Çin ve Hong Konglu yetkililere de yaptırım için gerekli adımları atacak” dedi.

Washington yönetiminin yaptırım kararlarına Hong Kong hükümeti yanıt verdi.

Hong Kong hükümetinden yapılan açıklamada 2009-2018 yılları arasında Amerika’yla Hong Kong arasındaki ticaret fazlasının 297 milyar dolar olduğu ve bunun, Amerika’nın diğer tüm ticari ortaklarıyla kıyaslandığında en yüksek miktar olduğu kaydedildi. Hong Kong hükümet yetkilileri, kentte bin 300 Amerikan firmasının faaliyet gösterdiğini de hatırlattı.

Washington yönetimi, Hong Kong’un yanı sıra Tibet, Tayvan ve Uygur’daki ayrılıkçılığı da besliyor. Tayvan ile ilgili açıklama yapan Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng, net mesajlar verdi.

Tayvan’ın Çin’in içişleri olduğunu belirten Genelkurmay Başkanı Li Zuoçıng, dış güçlerin müdahalesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

ulusal.com.tr

# çin # washington # Hong Kong