Alman devlet kanalı ARD’de Afrin yorumu: Türkiye'nin gerekçeleri haklı

Alman Bochum Üniversitesi Devletlerarası Hukuk Profesörü Pierre Thielbörger, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Alman devlet kanalı ARD’de Afrin yorumu: Türkiye'nin gerekçeleri haklı

CAN ÇAKIR / BIELEFELD

Alman Bochum Üniversitesi Devletlerarası Hukuk Profesörü Pierre Thielbörger, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Alman devlet kanalı ARD’nin ana haber bültenine konuşan Thielbörger, Suriye’deki aktörlerin tutumunu uluslararası hukuk çerçevesinde ele aldı. Suriye devletinin insan hakları göz önünde bulundurduğu sürece yasal olarak kalkışmalara karşı hareket etme hakkına sahip olduğunu belirtirken, Rusya’nın da davet üzerine Suriye devletine destek verdiği için hukuki açıdan bulunmasında sorun olmadığını ifade etti.

IŞİD’E KARŞI KOALİSYON, ASİLERE DESTEK VEREMEZ

Almanya’nın içinde bulunduğu ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı koalisyona da değinen Thielbörger, koalisyonun özellikle Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) aktif destekte bulunduğunu ifade etti. Hukuksal açıdan SDG’nin devlete başkaldıran bir grup olduğunu belirten Thielbörger, bu gruplara yapılan maddi desteğin müdahale yasağını zedelemek, askeri katılımın da şiddet yasağı olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda koalisyonun özellikle Birleşmiş Milletler tüzüğünün 51. maddesine göre terör saldırılarına karşı devletlerin kendini savunma hakkının bulunduğu, fakat bu maddenin yanlış kullanılabileceğini belirtti.

AFRİN OPERASYONUNUN HAKLI GEREKÇELERİ VAR

Bochum Üniversitesi öğretim üyesi Pierre Thielbörger, Zeytindalı Harekatı’na da değindi. 20 Ocak’tan bu yana YPG’ye karşı yürütülen operasyonun, “Türkiye’nin YPG’yi PKK ile bağdaştırdığı” için yürütüldüğünü ifade eden Thielbörger, PKK’nın Türkiye’nin sınırında aktif olduğunu belirtmesinden dolayı Afrin operasyonlarında öne sürdüğü gerekçelerin daha haklı olarak ele alınabileceğini fakat buna rağmen eleştiri noktalarının bulunduğunu ifade etti.

ALMANYA AFRİN’DE TEDİRGİN

Thielbörger’in son yorumu, aynı zamanda Almanya’daki tartışmaları da yansıtmakta. Öyle ki geçtiğimiz hafta Alman Federal Parlamentosu Bilimsel Danışma heyeti de Afrin harekatına ilişkin bir rapor kaleme aldı. Rapora göre her ne kadar Türkiye’nin gerekçeleri haklı olarak gözükse de, raporun sonunda Türkiye’den somut kanıt beklenmekte. Bu yönde Türkiye’nin verdiği asıl gerekçenin “terör tehlikesi” olduğu olarak belirtilse de, geçtiğimiz hafta içinde yoğunlaşan PKK saldırıları Alman devleti içerisinde de tepkiyle karşılanmakta. Bu doğrultuda Almanya’nın ilerleyen süreçte nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

ulusal.com.tr

# türkiye # suriye # alman # ard