Türk İş 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmeyi Çalışma Bakanlığı'na sundu

Türk İş, yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme için talep ettiği zam oranını Çalışma Bakanlığı'na sundu. Emek cephesi, birinci altı ay için yüzde 20, ikinci altı ay için ise enflasyonla birlikte yüzde 3 refah payı talep etti. Teklifler içinde kamu işçilerinin özlük haklarının da iyileştirilmesi istendi.

Türk İş 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmeyi Çalışma Bakanlığı'na sundu

Haber: Seda Akyüz

Kamu işçilerinin zam pazarlığı başladı. Emek cephesi ilk altı ay için yüzde 20 zam istedi.

Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2021-2022 yıllarında alacağı zam oranları için talepler belli oldu. Masada işçiyi temsil eden Türk-İş bu yıl Hak-İş ile birlikte ortak teklif hazırladı. Teklif Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanıVedat Bilgin’e sunuldu.

Ortak teklifte, 2021'in ilk 6 ayı için yüzde 20, ikinci 6 ayı için enflasyonla birlikte yüzde 3 refah payı, 2022'nin iki 6 ayı için de ayrı ayrı enflasyonla birlikte yüzde 3 refah payı istendi. Konfederasyonların teklifinde, en düşük işçi maaşının brüt 4 bin 800 lira olması da yer aldı.

Teklife, özlük haklara ilişkin talepler de koyuldu. 5 yıldan fazla kıdemi bulunan işçilere, her yıl için 35 lira kıdem zammı uygulanması talep edildi.

Ayrıca, sözleşmeden faydalan işçilere her yılın Mayıs ve Eylül ayında olmak üzere toplam 3 bin lira ek ödeme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Yemek parasının birinci altı ay için günlük 20 liradan, ikinci altı ay için ise günlük 25 liradan yatırılması gündeme geldi. Giyim yardımının birinci altı ay 700 lira, ikinci altı ayda ise 800 lira olması istendi.

Taşerondan kadroya geçen binlerce işçi de bu yıl ilk kez toplu iş sözleşmesinden faydalanacak. Teklifte yeni kadroya geçen emekçilere toplam 112 gün ikramiye ödenmesi gerektiği belirtildi.

# Kamu # Çalışma Bakanlığı # türk iş # emek # vedat bilgin # sözleşme # teklif # Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı # toplu sözleşme # sosyal güvenlik bakanı # kamu işçisi