“Başbakan’a ‘Sadık’ Kalmak İçin, ‘Yakut’ Değerinde Çocuklarımızı Sömürüyor”

CHP Manisa Milletvekilleri Sakine Öz ve Özgür Özel, TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında Manisa’nın Gördes ve Turgutlu ilçelerindeki maden işleme yöntemlerinin insana, çevreye ve toprağa zararlarına değindi.

“Başbakan’a ‘Sadık’ Kalmak İçin, ‘Yakut’ Değerinde Çocuklarımızı Sömürüyor”

Madenlerdeki nikel işleme yönteminin vahşi madenciliğe yol açtığını ve ölümlere ortam hazırladığını belirten Öz, tüm yurttaşları 23 Kasım’da Turgutlu’da düzenlenecek “Maden” mitingine davet ettiler.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, dün Meclis’te karma eğitime karşı olduğunu açıklayan Başkanvekili Sadık Yakut’un Meclis’in saygınlığına gölge düşürdüğünü, laik ve demokratik Cumhuriyetle hesaplaşmasının bitmediğini belirtti. Ail eve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in aynı salonda olmasına karşın, bu açıklamaya suskun kalmasını eleştirdi. Sakine Öz, “Sadık Yakut, Başbakan’a ‘sadık’ kalmak uğruna,

Bizim için ‘yakut’ değerindeki çocuklarımızı incitti, ailelerimize endişe saldı, temsil ettiği makamı taşıyamadığını kanıtladı.” dedi.

Sakine Öz’ün açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Sadık Yakut’un Konuştuğu Yer ve Zaman Önemlidir”

Sadık Yakut’un karma eğitimi büyük bir yanlışlık sayan ve dünyadan çarpıtma örneklerle laik eğitimi, yatılı okul düzenini hiç anlamadığını itiraf eden konuşmasını yaptığı yer ve zaman çok önemlidir. Dün, Çocuk Hakları Günü’nü Meclisimizde çocuklarımızla kutladık. Cumhuriyetin, halk iradesinin, demokrasinin laikliğin simgesi Meclisimizde, üstelik çocukların haklarının konuşulduğu günde çocuklarımıza “siz aslında beraber okumayacaksınız, seneye ayrılıyorsunuz. Ona göre davranın” dedi. Meclis Başkanını temsil eden koltuktaki kişi, açtığı yaranın, işlediği büyük hatanın farkında mı?

“Çocuk Hakları Gününde Çocuklara Kısıtlama İlanı”

Çocuklarımız, haklarının konuşulduğu günde Meclis’e geldiler… Ancak birlikte yaşama ve eğitim görme özgürlüklerinin, haklarının gelecek yıl ellerinden alınacağını onlara anlatan amcanın üstelik Meclis’i yönettiğini öğrendiler. Hakların konuşulduğu bir günde özgürlüğü ve eğitimi kısıtlama ilanı yapmak, ancak fıkralara konu olacak bir skandaldır.

Çocukları küçük yaşta birbirinden ayırmayı, sapkın düşüncesiyle yavrularımızdan kuşku duymayı aklına koymuş bu kişi, Meclisi nasıl yönetir, o makamı nasıl temsil edebilir? Sadık Yakut bugüne kadar çocukların eğitim, cinsel taciz, çocuk gelin, küçük yaşta çalışma, yoksulluk sorunları için ne yaptı da bugün bunları konuşabiliyor?

“Sadık Yakut, Meclis’te kadın-erkek oturmadan rahatsız mı?”

“Korkarım, eline fırsat geçse, kadın-erkek vekilleri ayıracak ve araya perde çekerek Meclis Genel Kurulunu yönetecektir. Kendisini, çocuklarımız başta olmak üzere, ailelerden, eğitim camiasından ve tüm ulusumuzdan özür dilemeye; oturduğu koltuğun anlamını ve laik Cumhuriyetimizin değerlerini kavramaya davet ediyorum…”

“Turgutlu ve Gördes’te Vahşi Madencilik Hüküm Sürüyor”

Gördes’te, 25 yıl sürecek nikel cevheri çıkarma projesi, dünyada ömrünü tamamlamış bir yöntemle işlenecektir. Ocaklardan çıkarılan cevher, “dev cehennem kazanı” adını verdiğimiz kazanda işlenecektir. Toprağın sadece yüzde 1’Inde geri kullanım olacak, yüzde 99’u tümüyle yok olacaktır.

Başta Akhisar ile Gördes ilçelerimizin belde ve köylerinde olmak üzere, Ege Bölgesi üzerinde kalıcı sonuçlar doğuracaktır. Dünyada açıkça terk edilmiş bu asit yöntemi uygulanırsa, topraktaki bozulmaların doğada geri dönüşümü olmayacak, sular kirlenecek, erozyon artacak, yerinden oynayn kayalarla olası depremde kayıplar artacak, asit yağmurlarıyla toprak çölleşecektir.

Kısacası Gördes’in can damarları, toprağı, havası, suyu ve insanı, bir şirketin kasası uğruna feda edilmek üzeredir. İzmir’in içme suyu tehlike altındadır

“Turgutlu’da Yaşam Hakkı İçin 23 Kasım’da Buluşuyoruz”

“Turgutlu - Çaldağı’ndaki nikel madeninde yaklaşık 18 milyon ton sülfürik asit kullanılacak, toprak ve insanımız üzerinde kapanmaz yaralar açılacaktır… Madenin yaratacağı asit yağmuru, bereketli Gediz vadimizi çöle çevirecek, bedenlerimizi ve ürünümüzü tüketecektir.

İnsanca yaşam, yemyeşil bir ova, kansersiz bir hayat, saf ve zehir katılmamış su ile devam eden bir ömür, asitsiz yağmur isteyen tüm Manisalı hemşerilerimiz, 7’sinden 70’ine kadar bu madene direnmeye devam ediyor…

Turgutlu halkıyla birlikte, görüşü ve yaşam tarzı her ne olursa olsun, çevre duyarlığı gelişmiş tüm yurttaşlarımızı bu direnişe destek vermeye,

madenin kapatılması için sesimize ses vermeye çağırıyoruz.

Biz, geleceğini ve çocuklarını düşünen tüm yurttaşlarımızı Turgutlu Çevre Platformu öncülüğünde, 23 Kasım Cumartesi günü, saat 13.30’da,

Turgutlu 50. Yıl Atatürk Anıtı önündeki “Madene Hayır” mitingine davet ediyoruz.”

ulusalkanal.com.tr