İtalya'da Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu seçimleri tamamlandı

İtalya'da Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu seçimleri tamamlandı. Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin Forza Italia Partisi'nin başını çektiği merkez sağ ittifakı yüzde 37,2 oy alarak seçimin galibi oldu. Ancak bu sonuç Berlusconi'ye hükümet kurmak için yetmedi.

İtalya'da yaklaşık 46,5 milyon seçmenin sandığa gittiği genel seçimler tamamlandı. Seçim sonuçları da açıklandı.

İtalya İçişleri Bakanlığının internet sitesinde güncellediği resmi olmayan sonuçlara göre, merkez sağ ittifakı oyların yüzde 37,2'sini alırken 5 Yıldız Hareketi de yüzde 32 oy oranına ulaştı.

Halihazırda hükümette bulunan merkez sol ittifakının oy oranı ise yüzde 22,9'da kaldı.

Bu sonuçlar ile seçimin galibi eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin Forza Italia Partisi'nin başını çektiği merkez sağ ittifakı oldu. Ancak bu sonuç Berlusconi'ye hükümet kurma görevi için yeterli olmadı.

Bir önceki seçimde yüzde 75,20 olan katılım oranı, bu seçimde Temsilciler Meclisi için yüzde 72,90, Cumhuriyet Senatosu için yüzde 73,02'de kaldı. Seçimin en dikkati çekici sonuçlarından biri, merkez sağ ittifakında Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisinin, Berlusconi’nin Forza Italia Partisini yaklaşık yüzde 4’lük farkla geçerek ittifakın birinci partisi konumuna gelmesi oldu.

İtalya'daki seçimlere damga vuran olay ise Femen üyesi bir kadının oy kullanmaya gelen eski Başbakan Berlusconi'yi protesto etmesi oldu. Eski Başbakan'ın oy kullanacağı sandığın üzerine çıkan kadın üzerine yazdığı Berlusconi sonun geldi yazısını gösterdi.

Protesto sonrası Berlusconi odayı terkederken, protestocu kadın da görevliler tarafından yaka paça gözaltına alındı.

ulusal.com.tr

# italya