TEOG sınavı için son uyarılar

1 milyondan fazla 8’nci sınıf öğrencisi yarın ve perşembe günü, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına girerek iyi bir lise için elinden geleni yapacak.

TEOG sınavı için son uyarılar

Uzmanlar, sınav öncesinde iyi bir uyku, sınav sırasında ise soruları dikkatle, iki kez okumayı öneriyor. Oğuzkaan okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, öğrencilere “Son gün yapacağınız çalışma düşünürken aklınıza gelen bir sorunun cevabını bulmak üzere kitap karıştırmaktan ileri geçmemeli” uyarısında bulundu. Yılmaz velilere de, “Öğrenciye son hafta çalış baskısı yapılmamalı. Bu çocuğun kaygısını artırmaktan başka işe yaramaz. Sınavdan döndüğünde sorulara verdiği cevapları öğrenmek için onu zorlamayınız” diye seslendi.

İlk yanıta güvenin

Sınav anı için Yılmaz öğrencilere ve ailelere şu önerileri yaptı:

▼Sınav süreleri yeterince uzun olduğundan çözüme başlamadan her soruyu iki defa dikkatle, verilenle istenenin altını çizerek okuyunuz.

▼ Yanlışlar doğruları götürmediğinden size an mantıklı gelen seçeneği işaretleyiniz.

▼ Çözdüğünüz sorunun cevabını optik forma hemen işaretleyiniz. Tüm soruları çözdükten sonra işaretlemeye geçerseniz kaydırma ihtimaliniz veya hatalı işaretleme ihtimaliniz artar.

▼ Paragraf sorularında önce soruyu okursanız paragrafta ne arayacağınızı bilirsiniz.

▼ Türkçe testindeki paragraf sorularına kendi görüşünüze göre değil, yazarın görüşüne göre yanıt verin.

▼ Matematik sorularında işlem yapmanız gerektiğinde her işlem basamağını yazarak ilerleyin.

▼ Herhangi bir soruyu iki üç defa uğraştığınız halde çözemiyorsanız daha fazla vakit geçirmeden bir sonraki soruya geçiniz. Sonra vaktiniz kalırsa boş bıraktığınız soruya geri dönebilirsiniz.

▼ Özellikle okuma, anlama ve yorumlama gerektiren sorularda ilk verdiğiniz cevap doğrudur, geri dönüp silmeyiniz.

▼ Sınav bitiminde son bir kontrol yaparak cevap kağıdınızdaki bilgileri kitapçık türünü işaretleyip işaretlemediğinizi inceleyiniz.

Uykusuz kalmayın

TürkUyku Tıbbi Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sinan Yetkin, sınavdan önce son gün uykusunun önemine dikkat çekti. Yetkin, öğrencilere şu önerilerde bulundu: Son gün öncesi öğlen saatlerinde yarım saati geçmeyen kısa bir uyku, gününüzü daha verimli geçirmenizi sağlar. Ancak kesinlikle öğleden sonra uyumayın. Bu saatte yapılan uykular gece uykunuzu bozar. Yatma saatinden en az 3 saat öncesinde, yorucu faaliyetleri kesin. Bu saatlerde bedensel ve zihinsel gevşemeye fırsat verin. Yine akşam saatlerinde uykuyu bozabilecek çay, kahve veya kolalı içeceklerden sakının. Yatağın rahat, yatak odasının da ses ve ışıktan korunmuş olmasına dikkat edin. Yatağa yattığınızda cep telefonlarınız veya iPadlerinizle vakit geçirmeyin, bunları kapatın ve odanızın dışında tutun. Uykunuzun bölünmesine neden olan alışkanlıklardan kaçının, bölünmeyi engelleyecek tedbirler alın. Sınav günü mümkünse her zaman uyandığınız saatte uyanın.

Aydınlık

# teog # TEOG sınavı