Galibaf, İran Cumhurbaşkanlığı yarışından çekildi

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala adayların eleştiri dozuda artıyor. Seçimlere 4 gün kala Reformcu adayı Hasan Ruhani, muhafazakar kanadı "gerilim ve gerileme" ile suçladı. Ruhani'nin eleştirilerinde muhafazakardan yanıt "güç birliği" şeklinde geldi. Muhafazakar akımın önemli isimlerinden Muhammed Bagır Galifaf, bir diğer muhafazakar aday İbrahim Reisi lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Galibaf, İran Cumhurbaşkanlığı yarışından çekildi

İran'da 19 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala adayların karşılıklı eleştiri dozu artırıyor.

Başkent Tahran'daki mitingde konuşan Reformcu kanadın en güçlü adayı mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçmenlere "huzur ve ilerleme" ile "gerilim ve gerileme" arasında bir tercihte bulunacaksınız dedi.

Muhafazakar kanadı, "nükleer anlaşmaya darbe vurmak istediler" diyerek suçlayan Ruhani, "Biz dünyayla görüşürken, birileri bizi arkadan hançerledi. Sabrettik." ifadelerini kullandı.

İran'ın bir kez daha dünya ile bağlarının koparılmasına müsade etmeyeceğiz diyen Reformcu lider, "Yaptırımlardan kazançları olanlar bunu istemiyor" dedi.

Seçim programında kadın özgürlüğü ve gençliğin sorunlarına yer veren Hasan Ruhani mitinginde "Gençlerimiz düşüncesine göre yönetilmek istiyor" dedi.

Ruhani taraftarı, sık sık reformist lider Muhammed Hatemi, Yeşil Hareketin ev hapsindeki önderleri Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi lehine slogan attı.

Reformcu aday Ruhani'ye muhafazakar kanattan yanıt güçbirliği olarak geldi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adaylarından Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagır Galibaf, muhafazakar kanadın iddialı ismi olan İbrahim Reisi lehinde adaylıktan çekildi.

Galibaf yaptığı yazılı açıklamada, "Devrim cephesi ve değerlerini korumak için Reisi lehine adaylıktan çekiliyorum" ifadelerini kullandı.

Seçimlere 4 gün kala ortaya çıkan tabloya göre muhafazakar kanatta İbrahim Reisi ve Mustafa Mirselim, reformist cephede ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve Mustafa Haşimiteba seçime katılacak adaylar olarak yer alıyor.

Cumhurbaşkanı birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nın Hasan Ruhani leyhine yarıştan çekilmesi beklenirken,12. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yağışan Mustafa Mirselim ve Mustafa Haşimiteba'ya şans tanınmıyor.

Yakup Aslan/ İran

ulusalkanal.com.tr

# iran # seçim # Muhammed Bagır Galibaf