Uydudan çiftçinin cep telefonuna!

Adana Büyükşehir Belediyesi, Tarlada Bereket Servisi adında bir projeye imza attı. Proje ile çiftçilerin en yüksek verimi alması ve ürün kaybı yaşamaması amaçlanıyor. Konuya ilişkin Ulusal Kanal'a konuşan, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk, ''Erken uyarı sistemimizle, üreticimizin verim kaybını engellemiş olacağız'' dedi.

Uydudan çiftçinin cep telefonuna!

Haber: Yalçın Semir Akarsu

AdanaBüyükşehir Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Tarladaki Bereket Servisi'ni Adanalı üreticilerin hizmetine sundu.

Projeyi Ulusal Kanal'a anlatan, Yüksek ZiraatMühendisi ve Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk; üreticinin tarlasındaki verimin, uydudan alınan bilgilerle artırılacağını söyledi.

Büyüköztürk, ''Uyarı sistemlerimizle biz üreticimizin verim kaybını önlemiş olacağız. Sulama uyarıları, gübreleme uyarıları,budama uyarıları, aşılama uyarıları bu mesaj sistemi ile üreticiye gönderilecek'' dedi.

Büyüköztürk, toprak yapısından hava durumuna, ekim tavsiyesinden ilaçlama önerilerine kadar bir çok verinin paylaşılacağı uygulamayla, çiftçilerin yüzünün güleceğini belirtti.

Hasan Deda Büyüköztürk, ''Erken uyarı sistemlerinde ayrıca afetleri de bildiriyoruz. Şu tarihler arasında Adana'da don olayı olacak dikkat edelim. Yani biz bunu nokta atışıyla da söyleyebileceğiz. Yani üretici her anlamda kar edecek ve zararı önlenecek diyebilir miyiz? Kesinlikle hem girdileri azalmış olacak hem de verimi kazancı artmış olacak. Üreticinin ekonomisine yansıyan direkt tüketicinin ekonomisine de yansıyacak'' ifadelerini kullandı.

Bitki hastalıklarının hızlı tespiti içinde AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirten Büyüköztürk, proje ile verilen bilgiler ışığında, doğru zamanda yapılan ilaçlamalarla ürün kaybı yaşanmayacağını kaydetti.

Hasan Deda Büyüköztürk, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin kamucu projelerle, üretici ile tüketici arasında bir köprü olmak için çalıştığını belirtti.

Hasan Deda Büyüköztürk, ''Üreticiden tüketiciye gelene kadar yaptığımız pazar araştırmaları en az 3 aracıdan geçtiğini göstermekte.Biz bu aracıların kaldırılması anlamında da üreticilerimizin yanında olacağız'' cümlelerine yer verdi.

# adana # türkiye # ulusal kanal # üretici # Büyükşehir Belediyesi # arge # ziraat # mühendis