Bu adaya da paha biçildi

İstanbul’da rant getirecek her metrekareye beton döken AKP, Marmara’nın incisi Sivriada’yı paraya çevirmek istiyor. Ada, ‘yap-işlet-devret’ modeliyle 49 yıllığına Shangri-La oteller zincirine verilecek AKP, Sivriada’yı Hong Konglu Shangri-La oteller zincirine 49 yıllığına kiralıyor. Şirket adaya 17 katlı otel inşa edecek.

Bu adaya da paha biçildi

İstanbul’un siluetine darbe vuran AKP, gözünü Marmara Denizi’nin incisi Adalar’a dikti. 2013 yılının Nisan ayında Meclis’ten geçen torba yasayla, Yassıada ve Sivriada için “yap-işlet-devret” modeliyle “Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta olan kısıtlama ve kurallara tabi olmaksızın inşaat uygulamalarının yaptırılabileceğine” hükmedildi.

Yapılaşma oranı yükseltildi

Bunun hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yassıada ve Sivriada için hazırlayarak onayladığı 1/5000 ve 1/1000’lik planları, askıya çıkarmak üzere Adalar Belediyesi’ne gönderdi. İki ada askeri bölge olmaktan çıkarılarak bölgedeki yapılaşma oranı yüzde 5’ten yüzde 65’e yükseltildi. Böylece Yassıada ve Sivriada, imar mevzuatı açısından “imara açık boş arsa” olarak kabul edildi. Bu iki ada için yapılan değişiklik, bütün adalardaki imar durumunu tartışmalı hale getirdi.

24 milyon dolar karşılığında

Yaşanan gelişmelerin ardından Shangri-La oteller zinciri, Sivriada’ya yedi yıldızlı bir otel yapılması için teklif verdi. Teklife göre, 1875 oda ve 2 bin 314 yatak kapasiteli otel tüm adayı kaplayacak ve 17 katlı olacak. Bunun yanı sıra adaya, plaj, su sporları kompleksi, yat limanı, lokanta ile 17 kafe-bar inşa edilecek. Otel devinin 24 milyon dolar karşılığında adayı 49 yıl kiralama teklifine AKP’nin sıcak baktığı öğrenildi.

‘Mahkeme süreci devam ediyor’

Konuya ilişkin Aydınlık’a konuşan Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, “Şu anda bize ulaşan bir bilgi yok, ama AKP’ nin bu tür şeyleri yapabileceğini tahmin ediyoruz. Sivriada ve Yassıada hakkındaki mahkeme süreci devam ediyor. Hükümetten konuyla ilgili bir belge veya bilgi geldiği zaman daha ayrıntılı açıklama yaparım” şeklinde konuştu.

Otel tiranlığı

Shangri La oteller zincirinin 30 ülke ve 60 şehirde 160 lüks oteli bulunuyor. Geçen yıl, Beşiktaş Dolmabahçe Sarayı’nın yanındaki eski Tütün Deposu arazisine inşa edilen Tanrıverdi Holding yapımı Shangri-La Bosphorus Oteli’nin açılışı yapılmıştı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, eski bakan Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Shangri-La oteller zincirinin sahibi Kerry Group’un Başkan Yardımcısı Kuok Khoon Chen ve Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi katılmıştı.

Derya Derviş

Aydınlık

# AKP # istanbul # Hong Kong # ada # marmara