Arabuluculukta yüzde 69 başarı sağlandı

Arabulucu sisteminde 1 milyon 45 bin 875 dosya çözüme kavuştu, yüzde 69 oranında başarı sağlandı. Açıklama Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, elde edilen başarıyla birlikte yargının iş yükünün önemli ölçüde azaldığını paylaştı.

Arabuluculukta yüzde 69 başarı sağlandı

Uyuşmazlık durumlarında araya arabulucu girdi, milyonlarca dosya mahkemeye gitmeden çözüme kavuştu.

Adalet Bakanlığı tarafından hukuk sistemine kazandırılan arabuluculuk, iş uyuşmazlıkları ve ticari uyuşmazlıklarda da büyük bir başarı ile uygulanıyor. Hukuk uyuşmazlıkları mahkemelere gidilmeden tarafların rızasıyla hızlıca çözüme kavuşuyor. Böylece yargının iş yükü de önemli ölçüde azalıyor.

Arabuluculuk sistemi iş uyuşmazlıklarında 2018, ticari uyuşmazlıklarda 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında da 2020’den itibaren zorunlu hale getirildi. Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, arabuluculukta 1 milyon 45 bin 875’i çözüme kavuşturularak yüzde 69 oranında başarı sağlandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, arabuluculuk uygulamaları iş ve ticaret mahkemelerinin iş yükünü ciddi anlamda azalttığını belirtti. 2019 yılında iş uyuşmazlığında 231 bin 899 dosyada, ticari uyuşmazlıklarda da 79 bin 477 dosyada anlaşma sağlandığını ifade etti. Bu rakamlar dikkate alındığında 450 iş mahkemesinin ve 65 ticaret mahkemesinin bir yılda bakacağı dosya arabuluculuk uygulaması sayesinde çözüldü.

ulusal.com.tr

# adalet bakanlığı # arabulucu