CFR'nin Afganistan analizi: Çin'in Taliban'la iyi ilişkiler yürüteceği belirtildi

ABD'nin "Gölge Dışişleri" olarak bilinen Amerikan Dış İlişkiler Konseyi (CFR), Afganistan'da son durumu değerlendirdi. Çin Halk Cumhuriyeti ile Taliban arasındaki ilişkilerinin olumlu ilerleyeceğinin belirtildiği makalede Taliban ile Çin'in teröre karşı ortak mücadele yürütecekleri ifade edildi.

CFR'nin Afganistan analizi: Çin'in Taliban'la iyi ilişkiler yürüteceği belirtildi

ABD'nin "Gölge Dışişleri" olarak adlandırılan Amerikan Dış İlişkiler Konseyi, Çin ve Taliban ilişkilerini değerlendirdi.

Ian Johnson imzalı makalede Çin'in Afganistan'daki son gelişmelere yönelik bakış açısı ele alındı. Çin'in Afganistan'da ticari girişimleri canlandırmaya çalışacağını öne süren Johnson, makalesinde ülkenin ekonomik durumu karşısında bu girişimleri destekleyeceğini ifade etti.

Yayınlanan makalede ikili ilişkilerin karşılıklı olarak "İçişlerine Karışmama" prensibi üzerine kurulu olacağı vurgulandı. Çin açısından Taliban'ın özellikle Sinciang bölgesinde "aşırılık" ihraç etmediği sürece ikili ilişkilerin karşılıklı egemenliğe saygı ilkesi doğrultusunda olumlu olacağı tespiti yapıldı.

CFR'nin yayınladığı makalede ayrıca Taliban yönetimindeki Afganistan'ın "bazı açılardan Çin'in mükemmel ortağı" olduğu ifade edildi. Bu doğrultuda Çin'in daha önce yaptığı birçok ekonomik yatırımın yarıda kaldığına dikkat çekilirken, esas ilişkilerin politik düzeyde olacağı ifade edildi.

Makalenin sonunda ise Taliban ile Çin'in teröre karşı ortak mücadele istekli olduğu vurgulandı. Sahada artık ABD'nin olmayacağını belirten makale yazarı Johnson, ABD'nin olmamasıyla birlikte Çin ve Pakistan'ın Afganistan'la tek taraflı çıkarlarını sürdürmesinin engellenemeyeceğini yazdı.

# abd # Johnson # Afganistan # pakistan # taliban # Çin Halk Cumhuriyeti # sinciang # CFR # Gölge Dışişleri