Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 10.75’e çekti. Karar metninde "daha ölçülü" bir faiz indirimi yapıldığı vurgulandı. Dolar karar sonrası 6,08 liraya kadar yükseldi.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez BankasıPara Politikası Kurulu bugün yaptığı toplantıda, Politika Faizini 50 Baz Puan düşürdü. Yüzde 11,25 puan olan faiz oranı, yüzde 10,75 oldu.

Genelde beklentiler faizin olduğu seviyede kalacağı yönündeydi. Beklentilerin tersine Para Kurulu yaz aylarından bu yana devam eden faiz indirimine devam etti. Politika faizi indirim sürecinde yüzde 24’ten yüzde 10,75’e çekilmiş oldu. Faiz tam yüzde 13,25 oranında aşağı indirildi.

Faiz oranları düştüğü halde kurlarda ciddi bir yükseliş yaşanmadı. Karar öncesinde 6,05 lira seviyesinde olan dolar kararla 6,07 liraya yükseldi. Ardından 6,08 lirayı aştı.

Ekonomist Hakan Topkurulu faiz kararını olumlu olarak değerlendirdi.

"EKONOMİYİ CANLANDIRIR"

Topkurulu, "Faiz oranlarının aşağıya doğru seyretmesi, genel ekonomi açısından olumludur. Paranın yatırıma ve tüketime kaymasını sağlar. Ekonomiyi canlandırır. Buradaki tek endişe; düşük faiz oranının, serbest sermaye hareketleri olan bir ekonomide birden dışarı çıkma eğilimi gösterip, dövize talebi arttırması, buna bağlı olarak da kurların ani yükselmesidir." dedi.

Ocak ayı toplantısında "ölçülü" bir indirim yaptığını karar metninde açıklayan PPK, şubat toplantısında ise "daha" kelimesini ekledi. "Daha" ölçülü bir indirim yaptığı vurgulandı. Bu fark önümüzdeki toplantılarda faiz indirimlerine bir ara verilebileceği yorumlarına yol açtı. Ayrıca, küresel büyümede büyük risk oluşturan koronavirüse ilişkin gelişmelerin de takip edildiği karar metnine girdi.

ulusal.com.tr

# faiz # Merkez Bankası # Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası # Para Politikası Kurulu # tcmb # ppk