Yeni TOMA'lar bildiğiniz gibi değil

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sipariiş ettiği TOMA'lar teslim edilmeye başlandı.

Tanesi 250 bin Avro olan TOMA'ların 50 tanesinden 5'i teslim edildi. Diğer kalan 45 TOMA'nın da Ocak ayına kadar Emniyet'e teslim edileceği öğrenildi.

Yeni nesil TOMA'lar silahlı saldırı ve patlayıcılara karşı balistik zırhla donatıldı. Eylemcilerin, TOMA'ların egzozuna patates, muz ve ıslak havlu tıkamaması için de araçlara bir takım koruyucu kalkanlar yerleştirildi. Cama atılan süt, ayran ve yumurtaya karşı da araçlara otomatik cam silici takıldı. Göstericilerin TOMA'ya tırmanıp arka veya ön tarafında oturup eylem yapmaması için de kaygan zemin yapıldı.

TOMA'larda artık eskisi gibi bir değil 2 polis görev yapacak. Bu nedenle araçların şoför bölümü de iki kişinin görev yapabileceği şekilde dizayn edildi. Yeni TOMA'larda polislerin rahatı için her şey düşünülmüş. Araçların arka kısmına ise uzun süre görev yapan TOMA sürücülerin birinin dinlenebilmesi için portatif yatak yerleştirilen özel bir alan bulunuyor.

Eski TOMA'larda göstericilere tazyikli su sıkılan su püskürtme sistemi de birden ikiye çıkarıldı. TOMA'da görev yapan polisin dışardaki ekiple bağlantısının kesilmemesi ve ekiplerle daha kolay iletişim kurmaları içinde de bilgisayar ve kamera sistemi yerleştirildi.

Öte yandan yeni alınan TOMA'ların, 15'inin Ankara, 20'sinin İstanbul'a, geri kalanların ise ihtiyaç olan illere gönderileceği kaydedildi.

TOMA alımın tümü gerçekleştiğinde ise, vatandaşın cebinden 3 milyar 387 bin Lira çıkacak.

ulusalkanal.com.tr

# polis # Emniyet Genel Müdürlüğü # toma # yataklı TOMA