Osman Baydemir'e Meclis'te 'Kürdistan' cezası

HDP milletvekili Osman Baydemir'e Meclis kürsüsünden "Kürdistan" ifadesini kullandığı için ceza verildi. Kendi seçim bölgesi Şanlıurfa'yı "Kürdistan" olarak tanımlayan Baydemir, içtüzük gereği 2 bileşime katılamayacak.

Terör örgütü PKK ile aynı dili kullanan HDP'nin Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in bu sözleri cezasız kalmadı.

Bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Baydemir'e Meclis İçtüzüğü'nün 161'inci maddesine göre 2 bileşime katılmama cezası verildi.

Genel Kurul'da AKP ve MHP, Meclis kürsüsünden ülke bütünlüğünü hedef alan ifadelerin kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

CHP ise "Kürdistan" ifadesine karşı çıktığını, ancak ceza verilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

İçtüzük, Türkiye’nin "Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmayı" geçici çıkarma cezası verilecek disiplin suçları kapsamında sayıyor. Baydemir'e bu kapsamda ceza verildi. Yine İçtüzükte, geçici çıkarma cezası alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisinin kesilmesi düzenleniyor. Yani Baydemir'e Meclis'in bütçesine aktarılmak üzere yaklaşık 12 bin lira para cezası da verilecek.

HDP'li Osman Baydemir'e uygulanan ceza aynı zamanda bir ilk olma özelliğini de taşıyor. AKP ile MHP'nin birlikte yaptığı İçtüzük değişikliğiyle "Kürdistan", "Ermeni soykırımı" gibi ifadelere ceza geliyor.

ulusal.com.tr

# hdp # şanlıurfa # osman baydemir