Dr. Rifat Mutlu: Tıbbiyeli ruh kaybolmayacak

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Rifat Mutlu, 14 Mart Tıp Bayramı için bir mesaj yayınladı. Mutlu, mesajında İzmir’e halkçı, kamucu bir sağlık anlayışı getireceklerini vurguladı

Dr. Rifat Mutlu: Tıbbiyeli ruh kaybolmayacak

14 Mart Tıp Bayramı bu yıl da doktorlar tarafından coşkuyla kutlanmanın yanı sıra farkındalık yaratan bir gün oldu. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Rifat Mutlu, doktor bir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak meslektaşları için 14 Mart Tıp Bayramı mesajı yayınladı.

Tıbbiyenin ülkemizde her zaman vatanseverliğin, çağdaşlığın, ilerlemenin, yenileşmenin ve mücadelenin adı olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Mutlu, “Çanakkale Savaşımıza katılan Tıbbiye öğrencilerinin tamamı şehit olmuş ve 1921 yılında Tıp Fakültesi bu nedenle mezun verememiştir. Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a giderken gemideki 48 kişiden üçü hekimdir. Dr. İbrahim Tali Öngeren, Dr. Refik Saydam ve Dr. Behçet Feyzioğlu. Dr. Refik Saydam daha sonra 14 yıl Sağlık Bakanlığı yapacaktır” dedi. “Sivas Kongresi yapılırken manda fikrini savunanlar da vardı. İstanbul delegesi olarak katılan Tıbbiyeli Hikmet söz alarak 'Delegesi olduğum Tıbbiyeliler beni buraya bağımsızlığı savunmam için yolladılar. Mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, her kim olursa olsun savaşırız. Örneğin Mustafa Kemal olarak siz kabul ederseniz size karşı da savaşırım' diyerek kongreden Ya İstiklal Ya Ölüm kararının çıkmasında olumlu etki yapmıştır” diyen Mutlu, Kurtuluş Savaşı’nda Tıbbiyelilerin yerinden bahsetti.

'CUMHURİYETİN İLANINDA DOKTOR SAYISI BEŞ YÜZDÜ'

Cumhuriyet devrimi sonrasında Türkiye’nin sağlık ortamının acınacak halde olduğunu belirten Mutlu, “Altyapı ve yetişmiş insangücü yetersizliği olduğu gibi sıtma, trahom, frengi ve verem gibi hastalıkların salgını vardı. Halkçı, kamucu ve ulusal sağlık politikaları yürütmeye kararlı olan Cumhuriyet yönetimi TBMM’nin açılışından bir gün önce Sağlık Bakanlığını ayrı bir bakanlık olarak kurmuştur. Tüm ülkede sayıları 500'ü geçmeyen sağlıkçılar büyük bir özveriyle salgın hastalıkların kökünü kazımışlardır. Andımızın yazarı Dr. Reşit Galip, Üniversite Reformu da yapmıştır. Dr. Nusret Fişek, koruyucu ve toplumcu hekimliğin simgesidir. Cüzzamla savaş ve çağdaşlaşmada Dr. Türkan Saylan, unutulmazdır” dedi. Mutlu, TBMM’nin açılışından bir gün önce Sağlık Bakanlığının kurulduğunu ifade etti.

'HÜKÜMET, DOKTOR ŞİDDETİ İÇİN YASAL ÖNLEM ALMIYOR'

Mutlu, “Ülkemizde 12 Eylül sonrası başlayan ve AKP hükümetinin getirdiği Sağlıkta Dönüşüm Yasası ile iyice hızlanan özelleştirme uygulamaları sağlığı; kamucu, halkçı, ulusal çizgisinden saptırmıştır. Sağlıkta dışa bağımlılık ve kaynaklarımızın yabancı ilaç ve tıbbi teknoloji tekellerine akması artmıştır. Paran kadar sağlık anlayışı yerleşmeye başlamıştır. Bu uygulamalarla birlikte sağlık tüketimi bilinçli olarak artırılmış ve sağlık çalışanlarının emeği değersizleştirilmeye başlanmıştır” diyerek İzmir’e halkçı, kamucu bir sağlık anlayışı getireceklerini vurguladı.

Mutlu mesajında son olarak doktor şiddeti ve doktor haklarından söz etti. “184 şikayet hattı, hasta hakları merkezleri açılmış ve emeği değersizleştirme çabaları hızlanmıştır. Sözel ve fiziksel şiddet sağlık çalışanlarına yönelmiş ama hükümet yasal önlemleri almamıştır. Amaç sağlıkta da ucuz işgücü yaratmaktır. Emekli olduklarında aldıkları emekli maaşı eğer başka bir yerde çalışıyorlarsa kesilmektedir. Başka hiçbir meslekte böyle bir uygulama yoktur. Sağlık çalışanları bugün 24 saat tüm ülkede, iş yüklerinin olağanüstü artmasına rağmen büyük özveriyle çalışmaktadırlar. İçlerindeki vatansever damar belirleyici özelliklerinden olmaya devam etmektedir. Tıbbiyeli ruh kaybolmayacaktır. Tıp Bayramları kutlu olsun” diyen Mutlu, hükümetin doktorlar için yasal önemler almadığını vurgulayarak meslektaşlarının Tıp Bayramı’nı kutladı.

# izmir # vatan partisi # doktor # tıp bayramı # rifat mutlu # tıbbiye