AP Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren tasarıyı kabul etti

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren tasarı, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi. 638 parlamenterden 477'sinin "evet" oyu verdiği tasarıda, Türkiye'ye "adil yargılama" çağrısı yapıldı. Raporun Kıbrıs bölümünde Rum ve Yunan tezlerine yer verildi.

AP Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren tasarıyı kabul etti

Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ile arasındaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde Avrupa Parlamentosu Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren tasarıyı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan rapor oylandı. 678 parlamenterden 477'si "evet" oyu kullandı. 64 parlamenter ise müzakerelerin devam etmesi yönünde oy verdi.

Raporda, "16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde" Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "derhal ve resmen askıya alınması" için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Komisyonuna çağrıda bulunuldu.

Raporda Türkiye'ye yönelik suçlamalar da dikkat çekti. Türk hükümetinin darbe girşimi ve terör olayları ile ilgili "adil yargı" çerçevesinde yargılaması gerektiği belirtildi.

Raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde ise her yıl olduğu gibi büyük ölçüde Rum ve Yunan tezlerine yer verildi.

Raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerine yönelik 'Nazi' benzetmesi kınandı. Ankara'ya Avrupa'daki Türk diasporasını kontrol etmekten vazgeçme çağrısı yapıldı

Rusya ile yapılan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinden vazgeçilmesi de talep etti.

Raportör Kati Piri de oylama öncesi bir konuşma yaptı. Piri, aralarında Uluslararası Af Örgütü Direktörü'nün de olduğu 8 kişinin tutuklanmasını eleştirdi. Tutukluların avukatları ile görüştürülmediğini, nerede tutulduklarının gizlendiğini savundu.

ulusal.com.tr

# türkiye # rusya # suriye # ap # kati piri