Almanya Kuzey Irak'a silah göndermek için düğmeye bastı!

Almanya, Irak'ta IŞİD'e karşı Erbil yönetimini silahlandırmak için düğmeye bastı. Başbakan Angela Merkel ve Alman bakanlar, Erbil'e silah gönderme konusunda anlaştı. Konu bugün Federal Meclis'te oylamaya sunulacak. Almanya'daki muhalefet partileri ise karara şiddetle karşı çıkıyor.

Almanya Kuzey Irak'a silah göndermek için düğmeye bastı!

Almanya haftalar süren tartışmalar sonunda Irakl Bölgesel Kürtler Yönetimini IŞİD'e karşı silahlandırmak için düğmeye bastı.

Başbakan Angela Merkel ve kabineden 5 bakan, dün başbakanlık binasında bir araya geldi. Toplantıda peşmergeye yollanacak silahların listesi netleşti.

Üç aşamada yapılacak silah sevkiyatının Eylül sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı. Toplam 70 milyon avroya mal olacak silahlarla 4 bin kişilik bir askeri birliğin tamamen donatılacağı bildirildi. Toplantıda, silah sevkiyatının yanı sıra 50 milyon avroluk insani yardım için de fikir birliğine varıldı.

Peşmergeye yardım kararına Alman halkı ve muhalefet partileriyse tepkili... Devlet televizyonu ARD'nin anketine katılan Almanların yüzde 60'ı "Kuzey Irak'a Alman silahına hayır" dedi. Silah sevkiyatını onaylayanların oranı ise yüzde 34'te kaldı.

Ana muhalefetteki Sol Parti ise karara "uluslararası hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle karşı çıktı. Karara kırmızı ışık yakan bir diğer parti de Yeşiller Partisi oldu. Partinin Meclis grup başkanı Anton Hofreiter, hükümetin Alman halkının taleplerini dikkate almadan karar verdiğini söyledi. Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth da "Irak merkezi hükümetinin ve Birleşmiş Milletler'in dahil edildiği kapsamlı bir strateji geliştirilmesini" istedi.

Alman Federal Kriminal Dairesi BKA ise hükümeti peşmergeye silah yardımının Almanya'yı IŞİD'in hedef tahtasına oturtabileceği konusunda uyardı. BKA, Ortadoğu'da IŞİD saflarında savaşanların Almanya'da terör eylemine girişebileceklerini savundu.

Hükümetin Erbil'e silah gönderme kararı bugün Alman Federal Meclisi'nde gerçekleştirilecek özel oturumda görüşülüp oylamaya sunulacak.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # kuzey ırak # silah # Merkel # sevkiyat