Almanya ile Fransa'dan Doğu Akdeniz'deki gerilim ile ilgili Türkiye açıklaması

Almanya ve Fransa ortak Bakanları Kurulu toplantısı sonrası 62 maddelik ortak bildirge yayımladı. Mavi Vatan kararlığının hedef alındığı bildirgede, Türkiye ile iş birliğini geliştirmek için Doğu Akdeniz'de gerilimi düşürme ve bölgesel kacrizlerin çözümüne yapıcı bir katkı sağlama şartı getirildi.

Almanya ile Fransa'dan Doğu Akdeniz'deki gerilim ile ilgili Türkiye açıklaması

Almanya ile Fransa arasında düzenlenen ortak bakanlar kurulu toplantısının bildirgesi açıklandı. Bildirgede Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye Doğu Akdeniz şartı koşuldu.

Koronavirüs salgınından iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar ulusal ve uluslararası konuları içeren 62 maddelik bildirgede, Almanya ve Fransa’nın iş birliğini güçlendirmeye devam edeceği belirtildi.

Bildirgenin, "Uluslararası konularda iş birliği” başlıklı bölümünde Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici ifadeler de yer aldı. Türkiye ile iş birliğinin genişletilmesine, Doğu Akdeniz şartı getirildi.

Almanya ve Fransa'dan yapılan ortak açıklamada şunlar söylendi:

''Doğu Akdeniz'de gerilimi düşürmenin devam etmesi ve bölgesel krizlerin çözümüne yapıcı bir katkı sağlanması şartıyla Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan iş birliğine dayalı ilişkilere yönelik stratejik çıkarımızı yeniden teyit ediyoruz ve karşılıklı yapıcı bir atmosferde iş birliğini genişletmeye hazırız.''

Almanya ve Fransa’nın ortak açıklamasında, Libya’daki ateşkes sürecine de değinildi. Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Berlin sürecinin desteklendiği vurgulandı. Ateşkes anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanmasının, Birleşmiş Milletler’in silahambargosuna saygı gösterilmesine ve tüm yabancı savaşçıların Libya'dan geri çekilmesine bağlı belirtildi.

# libya # açıklama # koronavirüs # silah # almanya # fransa # doğu akdeniz # Mavi Vatan # iş birliği # hedef # Birleşmiş milletler # ateşkes # ambargo # gerilim # bildirge